ORDU (AA) - Ordu'da çalışacak fındık işçilerinin ücretleri komisyon tarafından belirledi. 

Fındık işçi ücretlerini belirleyen komisyon Ordu Vali Yardımcısı Salih Keser başkanlığında toplandı. 

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yeşil altını olarak bilinen fındığın hasadına bir aydan kısa bir süre kaldığını söyledi. 

Ağustos ayının ilk haftasından itibaren bölgede fındık hasadının başlayacağına işaret eden Cörüt, fındık işçilerinin ücretlerinin belirlendiğini ifade etti. 

Ücretlerin fındık komisyonu üyeleri tarafından belirlendiğine işaret eden Cörüt, işçi fiyatlarının (günlük yevmiye) yemeğin bahçe sahibine ait olması durumunda 44 lira, işçiye ait olması durumunda ise 48 lira olacağını belirtti. 

Cörüt, komisyonda ayrıca fındık ayıklama makinesi (patoz) saatinin 120 lira, katırcının günlük yevmiyesinin ise 130 lira olarak belirlendiğini de ifade etti. 

Komisyonda alınan karar gereği fındık bahçelerinde 16 yaş altı çocuk çalıştırmasının yasaklanması kararının çıktığını vurgulayan Cörüt, "Çocuk işçi çalıştıran bahçe sahibine çocuk başı 208 lira ceza kesilecek" dedi. 

Cörüt, çocuk işçiliğine karşı olduklarını bu konuda ilgili birimlerin bahçeleri gezerek sürekli denetim yapacağını sözlerine ekledi. 

Kaynak: aa