TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ - Ailelerin fındık toplama mevsiminde özellikle fındık ve fındık kabuğuna bağlı yabancı cisim aspirasyonlarına karşı ilk 5 yaş arası çocuklarına dikkat etmeleri gerektiği bildirildi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Baki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yabancı cisim aspirasyonunun, çocuğun kendisinin ağzına koyduğu ya da birisi tarafından ağzına verilen bir maddenin nefes borusuna kaçması olduğunu söyledi.

Yabancı cisim aspirasyonlarının çocuklarda daha sık görüldüğüne dikkati çeken Baki, "Özellikle 6 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklar ellerine aldıkları çoğu şeyi sıklıkla ağızlarına götürürler. Dişlerinin henüz tamamlanmamış olması, yemek sırasında koşma, gülme, ağlama gibi hareketleri yapmaları, besinlerin solunum yollarına daha sık kaçmasına neden olur. Bu nedenle de yabancı cisim aspirasyonları çocuklarda daha sık karşımıza çıkar" dedi.

Baki, yabancı cisim aspirasyonlarının Türkiye'de ve dünyada sık görüldüğünü de ifade ederek, "Bu durum fındık, fındık kabuğu, fıstık, leblebi, nohut, fasulye, iğne, kalem ucu, küçük oyuncaklar, bozuk para gibi maddelerin solunum yoluna kaçması sonucu bir nevi boğulmadır. Yabancı cisim aspirasyonları ölümü neden olan acil bir hastalık olduğu için de erken teşhis edilmesi, gecikmeden tedavi edilmesi önemlidir ve ölüm sıklığını azaltmaktadır" diye konuştu.

- "Çocuklarımızı aspirasyonlardan korumalıyız"

Baki, fındık sezonunda da çocuklara özellikle dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Fındık ve fındık kabuğuna bağlı ölen ya da sakat kalan çocuklar vardır. Yabancı cisim aspirasyonu son derece önemlidir ve ailelerin bu konuda hassas davranmaları gerekir. Fındık gibi maddeler aspire edilmesi ilk 5 yaş arası çocuklarda daha sık meydana gelir. Bu yüzden fındık, fıstık gibi gıdalar ya da oynamaları için küçük parçalı oyuncaklar ortada bırakılmamalıdır" ifadesini kullandı.

Baki, Karadeniz'de fındık ve fıstık aspirasyonları yönünde üzücü vakalar yaşadıklarını da anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Karadeniz'de fındık aspirasyonları çok fazla karşımıza çıkıyor. Bu mevsim fındık mevsimi ve ailelerin bu konuda daha hassas davranmaları gerekiyor. İlk 5 yaş altındaki çocuklarda hiçbir neden yokken aniden başlayan öksürme, morarma, nefes darlığı gibi belirti başlarsa mutlaka yabancı cisim yuttuğunun düşünülmesi gerekir. O nedenle ilk 5 yaş grubundaki çocuklara fındık vermek yanlış olur. Fındık ya da kabuğu akciğerlere kaçabilir, solunum yolunu tıkar ve nefes darlığına yol açabilir. Aileler de bu durumun farkına varmayabilir. Bu nedenle de en ufak bir belirti de dahi ailelerin zaman kaybetmeden hekime baş vurması gerekir."

Aspirasyonların son derece ciddi sonuçlara yol açtığına dikkati çeken Prof. Dr. Baki, "Çocuklarımızı aspirasyonlardan korumalıyız. Bize gelene kadar maalesef ölen hastalarımızı oluyor. Çocuk yabancı cisim yuttuğunda, aile fertlerinden birisi çocuğun arkasına geçip, bir elini göğüs tahtasının altına yumruk yapmalı ve diğeriyle şiddetli şekilde sırtına bastırmalı. Bu basınçla birlikte yabancı cisim dışarı çıkabilir" dedi.

Kaynak: aa