GİRESUN (AA) - TÜİK verilerine göre doğuşta beklenen yaşam süresinin 78,9 ile en yüksek olduğu Giresun'daki yaşlılar, uzun yaşamalarının sırrının yaylalardaki doğal hayat olduğunu belirtiyor.

Yaylada 10 yıldır yaşamını sürdüren 80 yaşındaki Ali Aydın, AA muhabirine, sağlıklı kalmak için tüketilen yemeklere ve düzenli uykuya dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Uzun yaşam için belli bir yaşa gelindiğinde insanların vakitlerinin çoğunu yaylada geçirmesi gerektiğine dikkati çeken Aydın, "Mayısın 15'inde gidiliyorsa eylülün 20'sinde geri döneceksin. Suyu çok iyidir. Her şey var yaylada, kuzu kes ye, fırın var, ekmeğini kendin yap. Başka yaylalara da gidip geziyorsunuz, vakit geçirebiliyoruz. Ben 10 yıldır yaylada kalıyorum" dedi.

Giresun'da 30 yıl yaylacılık yapan 80 yaşındaki Mehmet Çamcı ise yaylada 30 yıl boyunca günlük iki bardak süt tükettiğini belirterek, "Çocuklar gittikten sonra yaylacılığı bıraktım. Ailem öldü, kente göçtüm. 15 yıldır burada yaşıyorum. 14 senedir musluktan bir bardak su içmedim, hep yayladan su getirttim, burada içtim. Çayıma dahi hiç başka su katmadım" diye konuştu.

Yaylalarda yaşayıp süt içenlerin ve yoğurt tüketenlerin ömrünün uzun olduğunu dile getiren 70 yaşındaki Hüseyin Öztürk de doğal beslenmeyle uzun yaşanabildiğini, kendisinin de küçüklüğünü yaylada geçirdiğini ifade etti. 

- Kimileri uzun yaşamayı strese girmemeye bağlıyor

Kentte ikamet eden vatandaşlardan 75 yaşındaki Necati Çetin ise Giresunluların çoğu durumda stresli olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"Stres olmayınca da insanların ömrü uzar. Yaylaya gittiğimizde üç beş bidon su alırız, şebeke suyu içmeyiz. Yemek yemeye dikkat edilirse sıkıntı olmaz. Sağlıklı olabilmek için az yiyeceksin, yürüyüş yapacaksın. Bazı şeyleri de stres yapıp fazla kafaya takmamak lazım, benim hanımım öldü, hanım öldü diye kendini helak etmeye gerek de yok."

Kaynak: aa