RİZE (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Maalesef, anne, babaların sahip çıkmadığı çocuklara terör örgütleri sahip çıkmaktadır. Toplumun kendi haline terk ettiği çocuklara istismarcılar sahip çıkmaktadır" dedi.

İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Gönül Elçileri Projesi Koruyucu Aile Sertifika Töreni"ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ve diğer davetliler katıldı.

Burada konuşan Erdoğan, 2012 yılında başlayan bu projede çok önemli başarılar sağlandığını belirterek, ancak bununla ilgili daha çok çalışılması gerektiğini söyledi.

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma faaliyetlerinin son günlerde çok daha iyi anlaşıldığını ifade eden Erdoğan, yoksulluğun sadece ekonomik sonuçlar doğurmadığını anlattı.

Erdoğan, eğitimsizliğin de sadece ekonomik sorunlara neden olmadığına vurgu yaparak, "İşsizlik sadece para ile ilgili neticelere yol açmıyor. Bu ve benzeri sorunların çok ciddi ekonomik sorunların yanında sosyal sorunları da araladığını görüyoruz. Son birkaç gün içinde Türkiye genelinde yaşanan talihsiz hadiseler aslında bu sosyal sorunların bir tezahürüdür" diye konuştu.

Mutsuzluk, eğitimsizlik ve özellikle anne ve babaların çocuklarına karşı ilgisizliği, umutsuzluk ve istismarın, gençlerin özellikle de çocukların sokaklarda bir şiddet aracı olarak kullanılmaları sonucunu doğurduğunu  belirten Erdoğan, "Maalesef, anne babaların sahip çıkmadığı çocuklara terör örgütleri sahip çıkmaktadır" dedi.

- "Kaderine terk edilen çocuklara istismarcılar sahip çıkıyor"

Toplumun kendi haline terk ettiği çocuklara istismarcıların sahip çıktığına dikkati çeken Erdoğan, şöyle konuştu:

"Kendi haline bırakılan, kendi kaderine terk edilen, sevgiden, şefkatten ve eğitimden yoksun büyüyen her çocuk, umutsuzluk ve karamsarlık içinde toplum için bir tehdit olacaktır. Çocuklardan sevgiyi esirgeyen bir toplum asla mutlu ve huzurlu bir toplum olamaz. İçindeki kimsesizlere, muhtaçlara, gariplere, engelli ve yaşlılara  sahip çıkmayan bir toplum asla erdemli bir toplum olamaz."

Erdoğan, gönül elçilerinin kutsal bir vazife yapmanın yanında geleceği de teminat altına aldığını anlatarak, "Bu projeyi ne kadar yaygınlaştırırsak geleceğimiz de o kadar aydınlık olacaktır" ifadesini kullandı.

Bu projeyi ihmal etmeleri durumunda sokakların huzurunu bozan daha çok vandal ortaya çıkacağını dile getiren Erdoğan, "81 vilayetimizdeki gönül elçilerinin, bu sorunla her anne, her çocuğa, her ihtiyaç sahibine el uzatacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.

- "Koruyucu ailelere eğitim verilecek"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam da il müdürlükleri tarafından 4 bin 150 koruyucu aile başvurusu alındığını anlattı.

İslam, 2013 yılında bin 900 çocuğun koruyucu aile yanına yerleştirildiğini vurgulayarak, 2013 yılından sonra bir yıldan kısa bir sürede toplamda 3 bin 120 koruyucu aile yanında 3 bin 780 çocuğun bulunduğunu belirtti.

Bunun, "bazı aileler birden fazla çocuk alıyor" demek olduğuna işaret eden İslam, "Kardeşlerden biri ona nasip oluyor ama ayırmamak için bütün kardeşleri alıyor. Hakikaten çok değerli. Şu anda bin 100 ailemiz koruyucu aile sırasında bekliyor. Çocuklar süre kısaltılarak mümkün olduğu kadar ailelere veriliyor" dedi.

Bakan İslam, koruyucu aile sisteminin mükemmelleştirilmesi için bakanlık olarak birtakım çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Bunu ilk kez bugün açıklayacağına vurgu yapan İslam, şunları kaydetti:

"Koruyucu aileler için bir eğitim sistemi geliştiriyoruz. Her çocuğun biricik olduğuna inanıyoruz. Bu çocuklara nasıl yaklaşacağız? Çocuklarımızı evimize nasıl ısındıracağız? Onlarla ilgili beklentilerimiz neler olacak? Çocuğun bizden beklentisi ne olacak? Muhtemel sorunları nasıl çözebiliriz? konulu dokuz modülden oluşmuş bir eğitim sistemi hazırlıyoruz."

-"Bakanlığın asli programı olarak devam edecek"

Bakan İslam, bunu en kısa süre içerisinde koruyucu ailelere vermeye başlayacaklarını dile getirerek, eğitimi mevcut koruyucu ailelerle aday koruyucu ailelere vereceklerini ifade etti.

İslam, 250 koruyucu eğiticinin eğitimlerinin verilmeye başladığını belirterek, şöyle konuştu:

"Değerli Emine Erdoğan da bu tür gönüllülük projelerinin belli bir dönemde başlayıp, belli bir dönemde bitmemesini istiyor. 'Sistemin kendisi olarak devam etmesini arzu ettiklerini' söylediler. İnşallah koruyucu ailelerimize bir proje demeyeceğiz, bakanlığın asli programı olarak devam edecek. Asli projelerimizin ilk alt bileşeni de koruyucu ailelerin eğitimi olacak."

Konuşmaların ardından ildeki 70 koruyucu aileye sertifikaları verildi.

Törende koruyucu aileler adına da Emine Erdoğan ile Bakan İslam'a birer tablo hediye edildi.

 

Kaynak: aa