GÜMÜŞHANE (AA) - İBRAHİM ÖZDEMİR - Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu öğrencileri, seanslar halinde uygulanan "gülme terapisi"yle yoğun ders programı ve sınav kaygısıyla oluşan stresle baş ediyor.

Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Melike Demir Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, onkoloji üzerine çalıştığını anlatarak, alternatif tıp sistemlerine de ilgi duyduğunu söyledi.

Öğrencilerin, özelikle sınav öncesi ve sonrası yaşadıkları stresten ve yoğun ders programlarından etkilendiklerini anlatan Doğan, "Gülme terapisiyle onların yoğun ve stresli durumlarını destekliyoruz. Yaptığımız sosyal bir aktivite. Ders içinde sürekli yaptığımız bir uygulama" dedi.

Doğan, yaptıkları seansla şakasız gülmeyi gerçekleştirdiklerini dile getirerek, "İnsanların aklında daha çok şakaya karşılık yapılan gülmeler vardır. Biz de yoga tekniğiyle solunum egzersizlerinin birleştirildiği bir uygulama gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

Bütün üniversite dönemi için 4 seanslık program düzenlediklerini belirten Doğan,  talep olduğu takdirde üniversite çalışanları için de seanslar yapabileceklerini kaydetti.

-"Hava durumuna göre seans"

Doğan, uygulanan seanslarda hava durumunu dikkate aldıklarını ifade ederek, gülme terapisini hava durumuna göre değişik sistem uygulayarak yaptıklarını söyledi.

Bugün yaptıkları seansa solunum egzersiziyle başladıklarını anlatan Doğan, "Bu egzersizle akciğeri genişletiyoruz. Ardından solunum egzersizleriyle oksijen miktarını artırıyoruz. Vücudumuzda strese yol açan kimyasalları azaltıyoruz. Bu uygulama stresimizi önlediği gibi serotonin, endorfin salgısı arttığı için mutluluk oluşuyor. Yaptığımız uygulama da gülmeyi artırıyor" şeklinde konuştu.

- "Motivasyonumuz artıyor"

Sağlık Yüksekokulu 3. sınıf öğrencisi İbrahim Uzun, gülme terapisiyle yoğun ders ve sınavlarda yaşadıkları stresi attıklarını anlattı.

Hocalarının bu terapileri zaman zaman yaptırdıklarını dile getiren Uzun, "Çok güzel bir terapi. Güldürüyor. Gayet eğlenceli geçiyor. Şakasız gülüyoruz" dedi.

Öğrencilerden Kübra Atalay da gülme terapisini çok eğlenceli bulduklarını belirterek, "Bize çok faydalı oluyor. Derslerimiz ve sınavlarımız çok yoğun. Böyle yoğun tempoda aktivite yapmamız bizim için çok iyi. Bilhassa ders ve sınav öncesi yapılan bu terapiler, stresimizi atmamızı sağlıyor. Mutluluğumuz, motivasyonumuz artıyor. Her şeye olumlu bakıyoruz, gülüyoruz, arkadaşlarımızı da gülmeye çalıştırıyoruz"  ifadelerini kullandı.

Kaynak: aa