ORDU (AA) - İkizce ilçesinde, fındık ürününde verim ve kaliteyi arttırmak amacıyla bir yıl önce hazırlanan 6 dönümlük örnek fındık arazisinde ilk hasat yapıldı. 

Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü, Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İkizce Ziraat Odası ve İkizce Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında oluşturulan bahçede ilk hasat için tören düzenlendi.

Enstitü Müdürü Gökhan Kızılcı, yaptığı konuşmada, fındıkla ilgili en büyük sorunun verim düşüklüğü olduğunu belirterek, "Fındıkta ülke ortalamamız 88 kilogram, ancak bu Trabzon, Giresun ve Ordu illerinde 72 kilograma kadar düşüyor. Fındık üretiminde dünya birinciliğimiz var ancak verimlilikte ise dünya sonuncusuyuz. Biz ülkemizde fındık alanlarını arttırmadan verimliliği arttırarak bu üretimimizi arttırmak istiyoruz" dedi.

İkizce’de yürütülen örnek bahçe çalışmasını önemsediklerini ifade eden Kızılcı, "Çünkü bizim çiftçimiz tarımdaki yenilikleri komşusunun bahçesinde görerek kabulleniyor, sonrasında ise kendisi de yapmak istiyor" diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz ise dünya fındık üretiminin yüzde 75’inin Türkiye’de yapıldığını hatırlattı.

Ordu ilinde 120 bin üreticinin fındık ürününden geçimini sağladığını belirten Kemal Yılmaz, şunları kaydetti:

"Fındık bizim için son derece önemli ve vazgeçilmez bir ürün. Bizler de sorumluluk ve yükümüzün ne kadar ağır olduğunun farkındayız. Bu konuda ziraat odalarımız ve ilçe müdürlüklerimizle çalışma yürütmekteyiz. Bu çalışmaları yaparken üniversitemiz ve Giresun Fındık Araştırma İstasyonu’ndan destek almaktayız."

Törende, üreticilere kalite ve verimi arttırıcı çalışmalarla ilgili bilgiler verildi.

Kaynak: aa