ÇORUM (AA) - KEMAL KARADAĞ - Doğuştan işitme engelli olan ve 2 ay önce geçirdiği ameliyat sonrasında, beynine yerleştirilen cihazla uyumlu işitme cihazı sayesinde duymaya ve konuşmaya başlayan 5 yaşındaki İrem Su Umar'ın mutluluğu yarıda kaldı.

Çorum'da yaşayan Hasan ve Satı Umar çiftinin üç çocuğundan ikincisi olan 5 yaşındaki İrem Su, doğuştan işitme engelli olması nedeniyle konuşmayı da öğrenemedi. 4 yaşındayken ailesi tarafından rahatsızlığı fark edilen İrem Su'nun beynine Ankara'daki cerrahi operasyonla cihaz yerleştirilirken, bu cihaza uyumlu işitme cihazı da devlet tarafından karşılandı.

İki ay süresince yeni cihazıyla duyan ve yavaş yavaş konuşmaya başlayan İrem Su'nun sevinci, 13 bin lira değerindeki işitme cihazını kaybedince, kısa sürdü. 

Anne Satı Umar, AA muhabirine kızının doğuştan duyma sorunu yaşadığını, bu rahatsızlığını 4 yaşına geldiğinde fark ettiklerini söyledi. Kızının o yaşına kadar konuşamamasının sebebini öğrenmek için birkaç kez doktora gittiklerini ifade eden Umar, "Daha sonra duymadığını fark ettik. Uzun yıllar doktor kapılarında koşturduktan sonra kızıma teşhis konuldu" dedi.

Umar, mayıs ayında Hacettepe Üniversitesi'nde ameliyat edilen kızının beynine duyma sorunlarını ortadan kaldıracak cihaz yerleştirildiğini ve bu cihazla uyumlu bir de işitme cihazının verildiğini anlatarak, yaklaşık 13 bin lira değerindeki işitme cihazının devlet tarafından karşılandığını söyledi.

- Cihazı bulunamaz ya da yenisi alınamazsa artık duyamayacak

İşitme cihazını kullanmaya başlayan kızının, seslendiklerinde kendilerine tepki vermeye başladığını ve yıllar sonra ilk kez duyduğunu anlatan anne Umar, şöyle devam etti:

"İlk kez o cihazla duymaya başladı. 'Kızım' diye seslendiğimde artık bana dönüp bakıyor ve gülümsüyordu. Duymasının ardından konuşmaya da çabaladı. 'Anne' ve 'baba' demeye başlamıştı. Ancak cihazı kullanmaya başladıktan 2 ay sonra Ramazan Bayramı'nda evimizin önünde oynarken cihazı kaybetti. Çok aramamıza rağmen bulamadık, ya çalındı ya da kayboldu, bilemiyorum."

Anne Umar, maddi durumlarının iyi olmadığını ve eşinin asgari ücretle çalıştığını belirterek, devlet tarafından yeni cihazın 7 yılda bir verildiğini ve cihazın bulunamaması ya da yenisinin alınmaması halinde kızının artık duyamayacağını söyledi.

Yeni cihaz alınması için destek beklediklerini ifade eden Umar, "Devletimizden ve hayırsever vatandaşlarımızdan destek bekliyoruz. Kimse konuşamayan ve duyamayan bir kızın neler hissettiğini bilemez. Cihaz sayesinde yeni konuşmaya başlamış ve 'anne' diye hitap edebilmişti. O sözler bize yetiyordu.  Ben şimdi o anda yaşadığım mutluluğu hüzünle değiştim. Hayalim kızımın geleceği, tekrar konuşabilmesi, duyabilmesi" diye konuştu.

- Kardeşi de aynı kaderi paylaşıyor

Umar, 10 yaşındaki oğlu Volkan'ın kalp hastası olduğunu, en küçük çocukları 4 yaşındaki Rüzgar'ın da İrem Su ile aynı kaderi paylaştığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Oğlum Rüzgar da kızım gibi. O da İrem Su'dan bir hafta sonra ameliyat edildi. Onun da beynine cihaz yerleştirilip işitme cihazını kullanması sağlandı. Rüzgar bize tepki veriyor ve duyuyor, konuşmaya da başlıyor. Ancak İrem Su eski haline geri döndü, artık konuşamıyor ve duymuyor."

 
Kaynak: aa