ANKARA (AA) - Kobani'ye saldıran terör örgütü IŞİD'e tepki gösterme bahanesiyle bazı şehirlerde gösteri yapan gruplar, polise taş ve sopalarla saldırıp, banka şubeleri ve siyasi parti binaları tahrip etti, resmi ve özel araçları yaktı. Gösterilerde, ikisi gazeteci birisi polis olmak üzere 8 kişi yaralandı, 17 kişi gözaltına alındı.

- İstanbul

Bağcılar Meydanı'nda IŞİD'e tepki bahanesiyle toplanan bir grup, bölgeyi adeta savaş alanına çevirdi.

DBP'nin çağrısıyla meydanda toplanan göstericiler yürüyüşe geçmek istedi. Polisin uyarısını dikkate almayan göstericiler, bazı otomobilleri, çöp konteynerlerini, bankları, vatandaşlara ait eşyayı ateşe verdi. İş yerlerinin camlarını kıran göstericiler, MOBESE direklerini indirip kameraları kırdı. 

Göstericilerden bazıları MHP ilçe binasına girmeye çalıştı. Binadaki bazı partililer çatıdan "Ne mutlu Türküm diyene" sloganları atınca göstericiler binayı taşlayarak, önündeki araçları ateşe verdi. Araçlarda zaman zaman patlamalar oldu. İki otomobil ve bir minibüs tamamen yandı.  

Parti binası önünde "akrep" diye bilinen zırhlı araçla önlem alan polis ekipleri, göstericilere biber gazıyla müdahale etti. 

Çevreye zarar vermeye devam eden göstericiler, ellerinde sopalar bulunan esnaf ve vatandaşların üzerilerine gelmesiyle kaçtı.

Göstericiler kaçarken bölgedeki bankamatiklere, otobüs duraklarına zarar verdi, metro girişindeki camları kırdı ve Türk bayrağı bulunan evleri taşladı.   

MHP ilçe binası önünde yaşananlar üzerine bazı partililerin binanın önünde toplanmaya başladıkları görüldü.

- Gazi Mahallesi'ndeki olaylar  

Bu arada, Gazi Mahallesi'ndeki olaylar da devam ediyor. 

DBP'li göstericilerle taşlı sopalı çatışan grup, sloganlar atarak arka sokaklardan DBP ilçe binasının önüne geldi. Gruptakiler, parti binasına taş ve sopalarla saldırdı. Bu sırada binanın pencerelerinden gruptakilerin üzerine çeşitli eşya atıldı.

Güvenlik güçlerinin biber gazı ve tazyikli suyla müdahalesi sonucu gruptakiler ara sokaklara kaçtı.

Öte yandan, Gazi Mahallesi'ndeki ilk müdahale sırasında 8 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. 

- Ağrı

Cumhuriyet Caddesi'nde terör örgütü IŞİD'e tepki bahanesiyle toplanan bir grup, IŞİD aleyhine sloganlar atarak, üzerinde Kobani'ye (Ayn el Arap) destek ifadeleri bulunan pankartlar açtı.

Türk Telekom önüne kadar yürüyüş yapan grup, HDP Ağrı İl Başkanı Necmettin Efe'nin basın açıklaması yapmasının ardından Cumhuriyet Caddesi'ne yürüyüş yaptı. Gruptan bazıları bir süre sonra polise taş ve şişelerle saldırdı. Tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edilen grup, ara sokaklara kaçarak dağıldı. 

Olaylarda yaralanan bir gazeteci Ağrı Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. 

Doğubayazıt ilçesindeki izinsiz gösteride, Büyük Ağrı Caddesi'nde bir araya gelen gruptakiler, Belediye Caddesi'ne yürümek istedi. Gruba polisin izin vermemesi üzerine bazı kişiler polise ses bombası, havai fişek, molotofkokteyli, taş ve şişelerle saldırdı.

Tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edilen grup, ara sokaklara kaçarak dağıldı.

İlçedeki esnafın kepenk açmadığı görülürken, göstericiler birçok iş yeri ve kamu kurumunun da camlarını kırdı.

Ara sokaklara kaçan göstericilere polisin müdahalesi devam ederken bazı göstericilerin gözaltına alındığı bildirildi.

Patnos'ta IŞİD tarafından öldürülen YPG'li Yılmaz Bartan’ın cenazesinin Patnos ilçesinde getirilişi esnasında kalabalık vatandaş grubu sloganlar atarak kamu binalarına saldırdı. Güvenlik güçleri, göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve tazyikli su ile müdahalede bulundu.

- Tekirdağ 

Çorlu ilçesinde HDP üyesi bir grup, Kobani'de yaşananları protesto etti.

Atatürk Meydanı'nda toplanan grup, ellerindeki döviz ve afişlerle bir süre slogan attı. Daha sonra Abdullah Öcalan'ın resim ve afişlerini çıkartan grup, hükümet aleyhinde slogan attı. 

Omurtak Caddesi'nden Belediye Meydanı'na yürümek isteyen grup liderleri ile emniyet yetkilileri arasından kısa süreli tartışma yaşandı. Trafiği kapatan grup, meydanda Öcalan lehine slogan atıp oturma eylemi yaptı. 

- Eskişehir

Hoşnudiye Mahallesi Porsuk Bulvarı'nda toplanan HDP üyesi bir grup, IŞİD aleyhine sloganlar atarak, üzerinde Kobani'ye destek ifadeleri bulunan pankartlar açtı. 

Grup üyeleri sloganlar eşliğinde Üniversite Caddesi'ndeki bir alışveriş merkezine kadar yürüdü. Yapılan açıklama sonrası grup, olaysız dağıldı.

- Malatya

Malatya'da terör örgütü IŞİD'e tepki bahanesiyle toplanan grup, caddeyi trafiğe kapatarak oturma eylemi yaptı.

Yüzüncü Yıl Kavşağı'nda toplanan grup, AK Parti Battalgazi İlçe Başkanlığına kadar yürüdü.

Burada grubu durduran çevik kuvvet ekipleri, kent merkezine girmelerine izin vermedi. Kalabalık, Milli Egemenlik Caddesi'ni trafiğe kapatarak caddede oturma eylemi yaptı. Grup, Yüzüncü Yıl Kavşağı'na yürüdükten sonra bir süre halay çekip dağıldı.

- Van 

Van'da izinsiz gösteri yapan gruplara polis müdahale etti. Müdahalenin devam ettiği olaylarda, bir polis memuru ile bir gazeteci yaralandı.

Hacıbekir Mahallesi ve Beşyol Meydanı'ndan Cumhuriyet Caddesi'ne IŞİD'e tepki bahanesiyle yürümek isteyen gruba polis izin vermedi. Bunun üzerine grup içerisindeki yüzü maskeli kişiler polise, havai fişek, molotofkokteyli, taş ve şişelerle saldırdı. Tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edilen grup, ara sokaklara kaçarak dağıldı.

Çevredeki bazı iş yerlerine saldıran göstericiler, Türk Kızılayı Kan Merkezine ait 2 minibüsü ve iki otomobili ateşe verdi. Ateşe verilen araçlar, TOMA tarafından su sıkılarak söndürülmeye çalışıldı.

Olaylarda yaralanan bir polis ve bir gazeteci, 112 Acil Servis ekiplerince hastaneye kaldırıldı.

Erciş ilçesinde bir grup, Vanyolu, Atatürk ve Emniyet caddelerinde izinsiz gösteri yaptı. Bazı bankalar ve iş yerleri, göstericiler tarafından molotofkokteyli atılarak yakıldı.

Polis ve göstericiler arasında yaşanan kovalamacada bazı kişiler çeşitli yerlerinden yaralandı. Vatandaşlar ise iş yerlerini kendi olanaklarıyla söndürmeye çalıştı.

-Hakkari

Şemdinli'de, Küçük Sanayi Sitesi Kavşağına kadar yürüyen kalabalık ardından çarşı merkezine doğru yürüyüşe geçti. DBP binası önüne gelen grup, burada oturma eylemine geçmek isterken, bir grup gösterici İlçe Emniyet Müdürülüğü ile Hükümet Konağı binasına taşlı saldırıda bulundu. 

Polis, göstericilere tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. 

- Muş

AK Parti Muş Milletvekili Işık, izinsiz gösteriler hakkında, "Gerekçe Kobani olayı diyorlar. Kobani'de 160 bin insanı, sivil vatandaşları hukuk bakımından, mezhep bakımından akrabamız olan bu insanları 3 gün içerisinde Türkiye sınırlarına alınma hadisesini hükümetimiz gerçekleştirmiştir. Bu hükümeti temsil eden partinin il ve ilçe başkanlıklarını yakmak, vatandaşların arabasını, iş yerini yakmanın hiçbir hukuk sisteminde izahı yoktur. Kobani'ye saldıran IŞİD'i zaten şiddetle kınadık. O konuda zaten hassasız. Kalkıp da sorumlusu Muş halkıymış gibi gösterip halkın arabasının camını kırmak, iş yerini dağıtmak, kaldırımları söküp atmak bunun karşılığı değildir. Buna müsaade edilmemesi gerekir. Halkımızı bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum" diye konuştu. 

- Kocaeli

Terör örgütü IŞİD'e tepki bahanesiyle Gebze'de gösteri düzenleyen HDP üyesi bir gruba, polise taşla saldırması üzerine müdahale edildi.

Gebze Osman Yılmaz Trafo Meydanı'ndan yürüyüşe geçen grup, Cuma Pazarı'ndan kent meydanına geldi. Burada açıklama yapan grup, daha sonra Atatürk Caddesi'ne yürümek isteyerek polise taşla saldırdı. Tazyikli su ve biber gazıyla müdahale sonrası dağıtılan grup için polis ekipleri, çevrede güvenlik önlemi aldı.

Olaylar sırasında bazı dükkanların camları kırılarak tahrip edildi.

- Antalya 

Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan grup, sloganlar atarak oturma eylemi yaptı. Eylemin ardından Kazım Özalp Caddesi'ne yürüyüşe geçen grup, yol kenarında bekleyen çevik kuvvet ekiplerine pet şişe attı.

Aynı caddede kendilerine bozkurt işareti yapan bir vatandaşa tepki gösteren bazı grup üyeleri, iş yerlerinin cam, sandalye ve masalarını kırdı. Polis, gruba göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla müdahale etti. 

Ara sokaklara dağılan grup, polise havai fişek ve taşla karşılık verdi. Bazı bölgelerde çöp tenekeleriyle barikatlar kuran grup, polisin müdahalesiyle dağıldı.

Gazdan etkilenen bazı vatandaşlar çevredeki iş yerlerine sığındı. Atılan taşlardan yaralanan bir polis memuruna 112 Acil Servis ekipleri tarafından olay yerinde müdahale edildi. 

- Muğla

Fethiye ilçesinde Belediye Kültür Merkezi önünde toplanan grup, oturma eylemi yaptı. 

Ortaca ilçesinde Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan HDP üyesi bir grup ise saldırıları protesto etmek amacıyla basın açıklaması yaptı. 

Gruptakiler, açıklamanın ardından olaysız şekilde dağıldı.

- Mersin

Tarsus ilçesinde IŞİD'e tepki bahanesiyle gösteri yapan grupla bir derneğin üyeleri arasında çıkan kavgada biri pompalı tüfekle olmak üzere 4 kişi yaralandı.

Adana Caddesi Makam Meydanı'nda toplanan grup, slogan atarak Yarenlik Alanı'na kadar yürüdü. Oturma eylemi yaptıktan sonra dağılan grup, Fevzi Çakmak Mahallesi'ndeki Mustazaflar Derneği önünden geçtiği sırada dernek üyeleriyle gerginlik yaşandı.

Karşılıklı taş atma sonrası büyüyen olaylarda biri pompalı tüfekle olmak üzere 4 kişi yaralandı. Yaralılar, Tarsus Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Göstericiler tarafından molotofkokteyli atılarak bir aracın da yakıldığı olaylara ilişkin 9 kişi gözaltına alındı.

TOMA ve biber gazı kullanarak grupları dağıtan polis, çevrede güvenlik önlemlerini artırdı.

Kaynak: aa