ÇORUM (AA) - KEMAL KARADAĞ - Çorum'da işitme engelli Serap (33) ve Göksel Feruz (37) çiftinin duygularının tercümanı, herhangi bir eğitim almadan işaret dilini öğrenen 15 yaşındaki oğulları Kaan.

İkisi de işitme engelli Serap ve Göksel Feruz, 16 yıl önce evlendi. Çift, evliliklerinden 1 yıl sonra dünyaya gelen oğullarına Kaan ismini verdi. Yapılan kontrollerinde sağlıklı bir bebek olduğu belirlenen Kaan'ın duyabildiğini ve konuştuğunu ailesi ancak 4 yaşına geldiğinde fark edebildi.

Ailesiyle Gülabibey Mahallesi'ndeki evlerinde yaşayan Kaan Feruz, işitme engelli anne babasıyla diyaloğunu AA muhabirine anlattı.

Kendisinin 4 yaşındayken bir şeyler söyleme çabasının akrabaları tarafından fark edildiğini belirten Kaan, "Konuşmaya 4 yaşında başlamışım. Halam ve diğer akrabalarım benimle ilgilenmiş, konuşmuşlar. Benim de bir şeyler söylemeye çalıştığımı fark etmişler. Ben ise anne ve babamın işitme engelli olup konuşamadıklarını 8 yaşıma geldiğimde fark ettim" dedi.

En büyük hayalinin anne ve babasının sesini duymak olduğunu belirten Kaan, şöyle devam etti:

"Onların seslerini duyamamak, 'oğlum' diye seslenememeleri benim için büyük bir eksiklik. Anne ve babamın konuşamadığını, işitmediğini fark ettiğimde arkadaşlarıma çok imrendim. Çünkü onların anne ve babaları onlarla konuşabiliyordu. Kendi durumuma değil de onların konuşamamasına çok üzülüyorum. Anne ve babamın sesini duyamamak hayattaki bir tarafımı eksik kılıyor."

Eğitim alamadan işaret dilini öğrendiğini, anne ve babasıyla iletişim eksikliği yaşamadığını vurgulayan Feruz, "Küçüklüğümde hep onların kendi aralarında kullandıkları hareketlere dikkat edermişim. Ben de bir eğitim almadan işaret dilini öğrendim. Halam ve diğer akrabalarım bana işaret dilini anlattılar. Ben de işaretlerle onlarla iletişime geçmeye çalıştım. Onların ne demek istediğini çok iyi anlıyor, duygularımı onlara işaret diliyle iyi derecede anlatabiliyorum" diye konuştu.

- "Hem annemin hem de babamın sesleri artık benim"

Anne ve babasının duygularına tercüman olmak için gayret gösterdiğinin altını çizen Kaan Feruz, "Aslında onlar için bir tercümanım. Babam özellikle dışarı çıktığımızda, birilerine bir şeyler anlatmak istediğinde kağıda yazardı. Şimdi bunlara gerek kalmadan işaret diliyle bana söylemek istediklerini anlatıyor, ben de onun sesi oluyorum. Hem annemin hem de babamın sesleri artık benim. Bundan da büyük bir mutluluk duyuyorum" ifadelerini kullandı.

- Hayali, oğlunun işitme engelliler için tercüman olması

Her insan gibi kendisinin de büyük hayalleri olduğunu belirten Kaan, babası Göksel Feruz'un, işaret dili eğitimi alarak işitme engellilere hizmet veren tercümanlardan olmasını istediğini söyledi.

Hayalleri arasında iyi bir basketbolcu olmanın bulunduğunu ifade eden Kaan, en büyük hayallerinden birisinin de işsiz babasına ve bir fabrikada işçi olarak çalışan annesine daha güzel bir yaşam sunmak olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: aa