TRABZON (AA) - Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, kış aylarının yaklaşması nedeniyle karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.

Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, kış aylarının yaklaşmasıyla ülke genelinde olduğu gibi Trabzon'da da karbonmonoksit zehirlenmeleri öneminin korunduğunu belirtti.

Karbonmonoksit gazının kömür, petrol, doğalgaz ve odun gibi yapısında karbon bulunan yakıtların iyi yanmaması neticesinde ortaya çıkan gaz olduğuna işaret eden Hamzaoğlu, karbonmonoksit zehirlenmelerinin, bu yakıtlarla ısınılan yerlerde baca sisteminin iyi çekmemesi, kapalı ortamlarda açık ocaklar, şofben kaçakları gibi durumlarda, rüzgarlı ve fırtınalı havalarda karbonmonoksit gazının solunmasıyla oluştuğunu ifade etti.

Zehirlenme esnasında şiddetli baş ağrısı, güçsüzlük, halsizlik, baş dönmesi, bulantı, kusma, göğüs ağrısı ve vücut uyuşmaları gibi belirtiler görüldüğüne dikkati çeken Hamzaoğlu, şunları kaydetti:

"Karbonmonoksit gazı oluşma ihtimali olan yerlerde yaşayan vatandaşlarımızda belirtilerin görülmesi durumunda uyanık davranılıp, hastaneye müracaatın sağlanması gerekmektedir. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sinir sistemi hastalıkları, kalp krizi, ilaç ve alkol zehirlenmeleri, ruhsal bozukluklar ve kafa travmalarıyla karışabilmektedir. Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalıdır. Alçak basınçlı ve lodoslu havalarda soba yakılmamalı, yakılması durumunda yatmadan önce söndürülmeli, şofbenin monte edileceği alan yeterli büyüklükte olmalı ve hava sirkülasyonu sağlanmalı ve mutlaka bacaya bağlanmalıdır. Bulunduğunuz mekanlarda karbonmonoksit zehirlenmesinden şüpheleniyorsanız yapacağınız ilk iş orayı terk etmektir."

Kaynak: aa