ORDU (AA) - Hasat öncesi dalında 2,80 liradan satılan kivinin kilogramı, manav ve alışveriş merkezlerinde (AVM) 6 liradan alıcı buluyor.

Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kivi rekoltesinde geçen mart ayındaki zirai don nedeniyle düşüş olduğunu belirterek, "Bu da fiyatları olumsuz etkiledi. Türkiye'de soğuk hava depolarında kivi stokları oldukça az. Bu nedenle birçok manav ve AVM kivi bulmakta sorun yaşıyor" dedi.

Tezgahta satılan yerli kivinin ilerleyen günlerde daha da artış göstereceğini beklediklerini anlatan Uzunlar, şunları kaydetti:

"Kivide zirai don fiyatları yüzde 100 artırarak iki katına çıkardı. Kivi üretimi bu yıl geçen yılki üretimin yarısından daha düşük. Geçen yıl 1 ton kivi üreten bir üretici bu yıl 150-200 kilogram kivi üretebildi. Hasat öncesi bu ürün dalında 2,80 liradan satıldı. Sebze ve meyve hallerinde ortalama 4 liradan alınıyor. Daha sonra ise manav ve AVM'lere giden bu ürünün fiyatı 6 liraya kadar çıkıyor. Vatandaşın yerli kiviye ilgisi fiyatlara bağlı olarak düştü."

Öte yandan Ordu'da bazı manavlar kivinin kilogramını 4,5 liradan aldıkları için tüketiciye de 6 liradan sattıklarını söyledi.

Kaynak: aa