GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın, Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde açılan Lisansüstü Biyoteknoloji Programı'nın Doğu Karadeniz bölgesinde açılan ilk lisansüstü program olduğunu, programda yetiştirilecek insan gücünün bölgeye ve akademik çalışmalara büyük katkı sağlayacağını bildirdi.

Günaydın, yaptığı yazılı açıklamada, kurulduğu 2008'den beri gerçekleştirdiği projeleriyle bölgesinde ve ülke genelinde birçok ilke imza atan Gümüşhane Üniversitesinin, bölgenin ilk lisansüstü biyoteknoloji programını açan üniversite olduğunu belirtti.

Bilimin giderek multidisipliner hale geldiği dünyada, disiplinler arası eğitim ve araştırmanın öneminin giderek arttığını ifade eden Günaydın, şöyle devam etti:

"Biyoteknoloji lisansüstü eğitim programları fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilimler ile bilgisayar teknolojileri, tıp ve daha birçok bilim dalından aldığı farklı bilgileri aynı çatı altında toplayıp analiz ederek toplumsal hayatta ve bilimsel alanda ortaya çıkan problemlere çözümler geliştirip, endüstriyel üretimlere yönelik bilimsel altyapının oluşturulması için çalışmalar planlayan multidisipliner programlardır."

Biyoteknolojinin kapsadığı ilaç, gıda ve sağlık alanlarının tüm dünyada öncelikli araştırma konuları arasında yer almasının programın önemini arttırdığını kaydeden Günaydın, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Gen aktarımı yoluyla insülin üretimi, hücresel tedaviler, tarımsal ve hayvansal biyoteknoloji, genetiği değiştirilmiş organizmalar, biyodizel üretimi, biyoterörizme karşı geliştirilen savunma mekanizmaları biyoteknolojinin çalışma alanlarından bazılarıdır. Ayrıca üniversitemizde kurulmuş olan Tıbbi Bitkiler, Geleneksel İlaçlar Araştırma ve Uygulama Merkezinde yürütülen çalışmalar, biyoteknoloji lisansüstü programlarının temel konuları arasında yer almaktadır. Doğu Karadeniz bölgesinde açılan ilk lisansüstü biyoteknoloji programında yetiştirilecek insan gücü, bölgemize ve akademik çalışmalara büyük katkı sağlayacaktır. Aynı zamanda ülkemizin önemli stratejik hedeflerinden birisi olan bilimsel verilerin sanayiye aktarılması noktasında farkındalığı arttırarak yeni hedefler oluşturması beklenmektedir."

Kaynak: aa