GÜMÜŞHANE (AA) - İBRAHİM ÖZDEMİR - Gümüşhane'de iki üniversite öğrencisi, kitap okumayı yaygınlaştırmak amacıyla Sanayi Çarşısı'ndaki lokantaya kütüphane kurarak buraya gelen müşterilerin kitap okumasını teşvik ediyor.

Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Girişimcilik Bölümü öğrencisi Haşim Aytar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arkadaşı Hüseyin Berimen'le aynı sınıfta okuduklarını anlattı.

Kitapların insanların dostu olduğunu ve bunlara ulaşmanın en iyi yolunun da kütüphanelerden geçtiğini dile getiren Aytar, "Kütüphaneler, sadece öğrencilerin araştırma yaptığı yerler değildir. Kütüphaneler 7'den 70'e herkesin kitaplara ulaşmak için ziyaret ettiği mekanlar olmalı" dedi.

Aytar, son yıllarda giderek kitap okumaktan uzaklaşıldığını ifade ederek, "kitap okuyan bir toplum olmalıyız" düşüncesinden hareketle kütüphane kurmaya karar verdiklerini söyledi.

Düşüncelerini, hocaları Taşkın Kılıç ile paylaştıklarını anlatan Aytar, "Onun bizi yönlendirmesi etkili oldu. Arkadaşlarımızın da yardımıyla kitap topladık. Bağlarbaşı Mahallesi'ndeki Sanayi Çarşısı'ndaki bir lokantada kütüphane oluşturduk. Kütüphane şu anda 4 raflı bir kitaplıktan oluşuyor ve içerisinde 180 kitap bulunuyor. Herkesin okuyabileceği ve ortak kültüre hitap edecek kitapları tercih ettik" diye konuştu.

Aytar, kütüphane için Sanayi Çarşısı'ndaki bir lokantayı seçme sebeplerinin, kitapları farlı bir ortama taşımak ve farkındalık yaratmak olduğunu kaydederek, "Ülkemizde kitap okuma alışkanlığı çok az. Burada görülürse en azından ilgi çekebilir ve okuma oranı bir nebze de olsa artış gösterebilir diye düşündük" ifadelerini kullandı.

-"Lokanta sahibi elinden gelen yardımı yaptı"

Lokanta sahibinin de kendilerini çok olumlu karşıladığını belirten Aytar, "Kendisine çok teşekkür ediyoruz, elinden gelen yardımı yaptı. Artık kitapların okunup okunmaması gelen kişilere bağlı" dedi.

Lokanta sahibi İrfan Kiraz ise öğrencilere elinden geldiğince yardımcı olacağını ifade ederek, şunları söyledi:

"Çok iyi düşünülmüş bir çalışma. Gerek müşterilerimiz gerekse dışarıdan gelen arkadaşlarımız için güzel bir çalışma oldu. Sabah ya da öğleyin burada kitap okuyarak vakit geçirebilirler. Müşteriler özellikle sanayi lokantasında böyle bir şeyin olduğunu görünce şaşırıyor ama çok iyi karşılıyorlar."

Kaynak: aa