ÇORUM (AA) - KEMAL KARADAĞ - Çorum'da inşaat ruhsatı almak amacıyla müracaat ettiği belediyenin katılım payı harcamaları için 29 bin 453 lira tahakkuk ettirmesi üzerine dava açan Selma Gazel, hukuk mücadelesini kazandı. Mahkeme, gayrimenkul vergi değerinin yüzde 2'sini aşan kısmının Gazel'e geri ödenmesine karar verdi.

Çorum'da arsasına inşaat ruhsatı almak için belediyeye müracaat eden Selma Gazel'den, yol, kanalizasyon ve tretuvar iştirak hissesi ile su katılım payı olmak üzere 29 bin 453 lira tahakkuk ettirildi.

Gazel, bunun üzerine avukatı Mustafa Güral Koldaş aracılığıyla geçen yıl mayıs ayında Kırıkkale Vergi Mahkemesine başvurdu.

Başvuruyu değerlendiren mahkeme, davayı karara bağladı. Kararda, Belediye Gelirleri Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca söz konusu tahakkuk ettirilen harcamalara katkı payının, arsa değerinin yüzde 2'sini aşamayacağı vurgulandı.

Arsaya bina inşaatı yapılması için müracaat edildiğinde, davacı adına yol, kanalizasyon ve tretuvar iştirak hissesi ile su katılım payından ibaret 29 bin 453 lira tutarında harcamalara katılım payı tahakkuk ettirildiği belirtilen kararda, söz konusu tahakkukun gayrimenkul vergi değerinin yüzde 2'sine tekabül eden 2 bin 524 lirayı aşan kısmının iptali ve taksitlendirme sonucu yapılan tahsilatın yasal faiziyle iadesinin talep edilmesi üzerine dava açıldığı hatırlatıldı.

Kararda, belediyenin, arsa sahibi Selma Gazel'den altyapı hizmetlerinden yararlanmaması nedeniyle harcamalara katılım payı almadığı ancak arsa üzerine bina inşaatı yapılması için müracaat edildiğinde binadan yararlanacak Gazel'den harcamalara katılım payı tahakkuk ettirildiği kaydedildi.

- "Sonradan istenen ödeme kanuna aykırı"

Kanun uyarınca hizmetin halkın istifadesine sunulmasından sonra arsa vasfına göre belirlenecek bedelin yazılı tebliğle verilecek süre içinde davacıdan ödenmesinin istenmesi gerektiği vurgulanan kararda, ödemenin inşaat ruhsatı alımında istenmesinin kanuna aykırı olduğu bildirildi.

Mahkeme, dava konusu tahakkukları iptal ederek, davacıdan tahsil edilen fazla miktara ilişkin tutarın da ödeme tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle davacıya iadesine karar verdi.

Kırıkkale Vergi Mahkemesinin verdiği karar, belediye tarafından temyiz hakkı kullanılarak Bölge İdare Mahkemesine taşındı. Kırıkkale Bölge İdare Mahkemesi de mahkemenin söz konusu kararını, usul ve esas yönünden hukuka uygun olup bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığı gerekçesiyle onadı.

- "Yüzde 2'nin üzerindekiler haksızdır"

Avukat Koldaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Vergi Mahkemesinin harcama katılım payının arsanın vergi değerinin yüzde 2'lik kısmını aşamayacağına hükmettiğini söyledi.

Kararın, temyiz merci Bölge İdare Mahkemesince onanmasının da kararın kesinleştiğinin göstergesi olduğuna dikkati çeken Koldaş, "Müvekkilime tahakkuk ettirilen ve fazla bulunan yaklaşık 26 bin 929 liralık tahakkukun iptaline ve ödenen fazla tahsilatın da faiziyle iadesine karar verilmiştir" dedi.

Belediyelerin aldığı veya tahakkuk ettirdiği katılım paylarına karşı vatandaşları uyaran Koldaş, şöyle konuştu:

"Kanunda, katılım payları açık şekilde düzenlenmiştir. Vatandaşlarımız kanunda yer alan asfalt, kanalizasyon, su şebekesi gibi hizmetler için tahakkuk ettirilen katılım paylarının gayrimenkullerin arsa değerinin yüzde 2'sini geçemeyeceğini bilmeliler ve ödemelerinde bu noktaya dikkat etmeleri faydalarına olacaktır. Yüzde 2'nin üzerindekiler haksızdır ve mahkeme kararıyla faiziyle iadesine karar verilmektedir."

Kaynak: aa