GİRESUN (AA) - GÜLTEKİN YETGİN - Bazı zehirli ve zehirsiz mantar türlerinin birbirleriyle benzerliği nedeniyle toplama ile tüketme sırasında çok dikkatli olunması gerektiği belirtildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Pekşen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mantar zehirlenmelerinin en önemli nedeninin bilmeyerek zehirli mantar toplamak ve tüketmek olduğunu söyledi.

Bunu önlemek için doğadan mantar toplayıp tüketilmemesi gerektiğinin altını çizen Pekşen, şunları dile getirdi:

"Yıllardır bildikleri mantarı tüketen toplayıcılar var ama eğer siz bu konuda uzman değilseniz, bilgi sahibi değilseniz 'köyde biz bunu topluyorduk, bunu yiyorduk' şeklindeki birtakım yaklaşımlarla doğadan mantar toplayıp tüketilmemeli. Çünkü mantar zehirlenmelerinde özellikle çok zehirli türler var. Ölüm vakaları meydana gelebiliyor."

- Zehirli ile karıştırılma riski yüksek

Prof. Dr. Pekşen, mantar toplarken zehirli ve yenilebilir mantarları karıştırma riski olduğuna dikkati çekerek, "Doğadan toplanan mantarlarda bir tane bile zehirli tür araya karışmış olsa zehirlenme söz konusu olabiliyor. Onun için de doğadan mantar toplama ve yeme konusunda cesur olunmaması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

- "Söylentilerle mantar toplanmamalı"

Halk arasında zehirli ve zehirsiz mantarlarla ilgili bazı tabirler olduğuna değinen Pekşen, şöyle konuştu:

" 'Ağaç kütüğünde yetişiyorsa zehirsizdir ya da tam tersi çayırda yetişiyorsa zehirsizdir. Gümüş kaşığı koyarsanız kararırsa zehirlidir, zehirsizdir' gibi yanlış inanışlar var. Bu tip inanışlarla hareket etmek de doğru değil. Çünkü kültür mantarını kütükte de bulma şansınız var ama kütükte zehirli olan türler de var. Bazı türler birbirleriyle benzer olduğu için karıştırılma ihtimalleri büyük. O yüzden doğa mantarları konusunda çok iyi bilginiz yoksa kesinlikle tüketmemelisiniz."

Kaynak: aa