ÇORUM (AA) - Mardin Cezaevi önünde önceki yıl 3'ü çocuk, 2'si kadın 5 kişinin öldürüldüğü saldırıyla ilgili açılan ve güvenlik gerekçesiyle Çorum'da görülen davada, 7'si tutuklu 11 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Çorum 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuklu sanıklar A.E. (16), Abdulkadir Erkan (40), Mehmet Sıraç Erkan (35), Mehmet Erkan (26), Diyaeddin Erkan (20), Mehmet Masum Erkan (25) ile Abdulselam Erkan (29) hazır bulunurken, tutuksuz sanıklar Ramazan Erkan (54), Hasan Erkan (45) ve Mehmet Emin Erkan (46) ile Cevzat Dağ (38) katılmadı.

Sanıklardan A.E'nin yaşının küçük olması nedeniyle kapalı görülen duruşmaya, basın mensuplarının yanı sıra Mardin'den gelen sanık yakınları da alınmadı.

Adliye çevresinde ve duruşma salonunun bulunduğu katta polis ekipleri geniş güvenlik önlemi aldı.

Sanıkların tahliye talebinde bulunduğu duruşmada görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.

Verilen kısa aranın ardından tutuklu sanıkların tahliye talebini reddeden mahkeme heyeti, dosyadaki bazı eksikliklerin tamamlanması amacıyla duruşmayı erteledi.

 - İddianame

Saldırının, Erkan, Sürer ve İpek aileleri arasında, arazilerindeki su kuyusundan dolayı husumet nedeniyle gerçekleştirildiği belirtilen iddianamede, aileler arasında daha önce yaşanan kavgada Ali İhsan Erkan ve Osman Erkan'ın yaşamını yitirdiği, Ali Sürer, Celal Sürer ve Mehmet İpek'in de bu olay nedeniyle tutuklandığı ifade edildi.

İddianamede, şüpheliler Mehmet Masum, Abdulkadir, Mehmet Sıraç, Mehmet Emin, Ramazan, Abdulselam ve Hasan Erkan'ın "kan gütme saikiyle" hareket ederek aile meclisinde Sürer ve İpek ailelerinden cezaevine ziyaret için gelenlerin öldürülmesi kararının alındığı ileri sürüldü.

- Sanıklar için istenen cezalar

İddianamede, saldırıyı gerçekleştirdikleri gerekçesiyle Mehmet ve Diyaeddin Erkan hakkında TCK'nın "Tasarlayarak, kan gütme saikiyle çocuğu veya beden, ruh bakımından kendini savunamayacak kişiyi öldürme", "Adam yaralama" ve "Ruhsatsız silah taşıma" suçlarından beşer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile altışar yıl hapis cezası talep ediliyor.

Sanıklar Abdulkadir, Mehmet Sıraç, Mehmet Emin, Mehmet Masum ve Abdulselam Erkan ile tutuksuz yargılanan sanıklar Ramazan ve Hasan Erkan için de "adam öldürme suçunu azmettirdikleri" gerekçesiyle  beşer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Sanık Cevzat Dağ'ın "Tasarlayarak, kan gütme saikiyle, çocuğu veya beden, ruh bakımından kendini savunamayacak kişiyi öldürme" suçlarına yardım ettiği gerekçesiyle cezalandırılmasının istendiği iddianamede, yaşı küçük sanık A.E'nin ise "tasarlayarak, kan gütme saikiyle çocuğu veya beden, ruh bakımından kendini savunamayacak kişiyi öldürme", "adam yaralama" ve "ruhsatsız silah taşıma" suçlarından cezalandırılması talep ediliyor.

- Olay

Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi önünde 19 Eylül 2013'te gerçekleştirilen silahlı saldırıda, Emine İpek (27), çocukları Narin İpek (10) ve Nizamettin İpek (7) ile Ayşe Sürer (38) ve oğlu Süleyman Fırat Sürer (4) hayatını kaybetmiş, ölenlerle bir yakınlığı bulunmayan Hasibe Amak yaralanmıştı.

Olaydan sonra tutuklanan 9 sanıktan Cevzat Dağ ve Mehmet Emin Erkan gerçekleştirilen ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Kaynak: aa