BOLU (AA) - Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ruh kattıkları modern şehirleri geleceğin mimarları çocukları için yaşanabilir kılmaları gerektiğini söyledi.

Abant Tabiat Parkı'ndaki otelde düzenlenen Marmara Belediyeler Birliği Meclis Toplantısı'nda konuşan Altepe, birliğin 40 yıl önce Marmara Denizi ve boğazların sorunlarına gerçekçi çözüm yolları bulmak için kurulduğunu anlattı.

 Birlik ve beraberliğin gücüne inananların Marmara aşkıyla bir araya geldiklerini belirten Altepe, belediyelerin, en kıymetli sermayenin insan olduğunun bilincine vardıklarını dile getirdi.

Altepe, çalışanların niteliğinin arttırılması için kurdukları Yerel Yönetim Akademisi'nin faaliyete geçtiğini anımsatarak, personelin 4,5 ve 12 haftalık eğitimin ardından sertifika almaya hak kazandıklarını dile getirdi.

Yaptıkları çalışmaların temelinde mutlu nesiller yetiştirmek olduğuna işaret eden Altepe, şu bilgiyi paylaştı:

"Mutlu nesiller yetiştirmek, basit değil. Şehirlerimiz bu nesillerin yetişmesi için ne kadar uygun ya da bunun için ne yapıyoruz? Birlik olarak 'Şehirler çocuklarla dolsun ve çocukların olsun' düşüncesiyle yola çıktık ve çocuk dostu şehirler idealine bir adım daha yaklaşmak için kongre planladık. Modern şehirlere ruh katarken, bu şehirleri geleceğimizin mimarları çocuklarımız için yaşanabilir kılmalıyız.

Şehirleri herkes için daha yaşanabilir hale getirmenin yolları da teknolojiye bağlı değişiyor. Modern şehir yaşamı, sunduğu koşullarla milyonlar için her geçen gün çekim gücü artan cazibe merkezi oluyor. 2014 itibarıyla dünya nüfusunun yüzde 54'ü kent yaşamını tercih etti. 2050'de de yüzde 75'inin şehirlerde yaşayacağı tahmin ediliyor. Geldiğimiz noktada şehir yönetimlerinin sorumlulukları, cevaplaması gereken sorular, çözmesi gereken sorunlar da nüfusla doğru orantılı artmış durumda. Daha iyi, daha kaliteli şehir yaşamı akıllı şehir kavramıyla birçok noktada kesişiyor."

Altepe, gelecek yıl akıllı şehir teknolojileri için dünya genelinde 39,5 milyar dolar harcanacağını tahmin ettikleri bilgisini vererek, "Belediyecilikte yeni teknolojilerin kullanımını desteklemeye 2. Akıllı Belediyecilik Zirvesi'yle devam ediyoruz. Zirve, bu yıl 13-15 Mayıs’ta Bursa’da yapılacak. Hızı gittikçe artan teknolojik gelişmelere ve uygulamalara uyum sağlamak için çalışan yerel yönetimlerle çözüm ortağı özel sektör bu zirvede buluşacak" değerlendirmesinde bulundu.

 

Toplantıya Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Ahmet Uğur, birlik üyesi 85 belediyenin başkanları ve meclis üyeleri katıldı.

Kaynak: aa