ÇORUM (AA) - KEMAL KARADAĞ - Çorum'da, 13 yıl önce eşinden ayrılan iki çocuk annesi Nejla Demirel (42), çevresinin olumsuz tepki vermesine rağmen aldığı mikrokrediyle çeyiz atölyesi kurarak 4 kadına da istihdam sağladı.

Nejla Demirel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 13 yıl önce eşinden ayrıldığını 2 çocuğu ile hayata tutunmaya çalıştığını belirterek, "Yapabildiğim tek iş temizlikti. Evlere temizliğe gittim, iki sene çocuk baktım sonra özel bir hastanede temizlik işlerinde ve ardından bir tekstil fabrikasında çalıştım" dedi.

Yanında yaşamaya başladığı emekli babasının kendisine dikiş makinesi aldığını söyleyen Demirel, "Babam emekli maaşından artırarak hediye bir makine aldı. Sonra bu işe başladım. Hem babamın yanında kaldım hem çalıştım. İlk başta dikiş konusunda çeşitli tamirler yaptım. İşi bilmiyordum. Sonra dikişlerim beğenilince nevresimle başladığım işte çeyize yöneldim" diye konuştu.

- Mikrokrediyle iş yeri açtı

Nevresim dikerek başladığı iş hayatında mikrokrediyle iş yeri açtığını, bir süre kiraladığı iş yerinde çalıştığını söyleyen Demirel, daha sonra işlerini satın aldığı iki katlı yeni atölyesine taşıdığını belirtti.

İş yerinin üst katını atölye, alt katını da satış bölümü olarak düzenlediğini ifade eden Demirel, bir dikiş makinesi ile başladığı işinde mikrokredi ile şimdi dört kişiye istihdam sağladığını ve altı profesyonel dikiş makinesi olduğunu vurguladı.

Boşandığı sırada çocuklarının küçük olduğunu şimdi ise oğlunun mühendislik fakültesinde, kızının da üniversitede tercümanlık eğitimi aldığını anlatan Demirel, katlandığı bütün çilelerin çocuklarının mutlululuğu ile sona erdiğini kaydetti.

- "Çocuklarım için taşıdığım sorumluluk beni bu noktaya getirdi" 

"13 yılda bütün Anadolu'da yaşayan kadınların yaşadığı zorlukları yaşadım" diyen Demirel, "En zor şartlarda buraya geldim. Hiçbir şey hazır olarak önüme gelmedi. Babamın hediye ettiği basit dikiş makinesi ile işe başladım 'yapamazsın' demelerine rağmen mikrokredi ile işimi büyüttüm. Şimdi hayalim daha çok iş yapabileceğim modern bir atölye. Allah'tan başka ne isterim. Her sıkıştığım dönemde mikrokredi bana yetişti. O zor günlerden bugünlere mikrokredi ile ulaştım" ifadesinde bulundu.

Çocukları için taşıdığı sorumluluğun kendisini bu noktaya getirdiğini vurgulayan Demirel, şöyle devam etti:

"Pike, dantel, çeyizlik olarak akla ne geliyorsa hepsini dikiyoruz. Müşterilerin isteği ve siparişleri üzerine üretim yapıyorum. Zaman zaman il dışındaki müşterilerime de ürünlerimi iletiyorum. İşimi büyütmeyi hedefliyorum. Hedeflerim daha büyük. Kendime ait daha çok imalat yapabileceğim, modern bir atölye hayalim var."

Kendisi gibi eşinden boşanan kadınlara da "çaresiz değilsiniz" mesajı veren Demirel, "Türk kadını çaresiz değil. Yapacak çok şey var. Özellikle eşinden ayrıldıktan sonra sorunlar yaşayan kadınlar mutlaka bir şeylerle uğraşmalı, kendi ayakları üzerinde durmalılar. Ben, eğitimsizliğimin acısını çok çektim. Her türlü sıkıntıyı yaşadım. Şimdi halime şükrediyorum. Hiçbir sıkıntım yok. Bana inanmayan çok oldu. 'Uğraşma böyle şeylerle' diyen 'boşa uğraşıyorsun' diyenler de oldu. Şimdi herkes beni kutluyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: aa