TOKAT (AA) - Çanakkale Savaşı kahramanlarından "Kınalı Ali"nin memleketi Tokat'tan 15 yaşındaki 53 genç, Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl dönümü dolayısıyla, Turhal Belediyesinin organizesinde Çanakkale'ye uğurlandı.

Çanakkale Savaşı dönemindeki asker kıyafetlerinden giyen ve Turhal Kültürevi önünde toplanan gençler, uğurlama tören için Abdullah Gül Parkı'na yürüdü. Törende konuşan Turhal Belediye Başkanı Yılmaz Bekler, Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl dönümünde anlamlı bir etkinlik planladıklarını söyledi.

Etkinliğe "Asım'ın Nesli Onbeşliler Çanakkale'ye Gidiyor" adını verdiklerini belirten Bekler, "Tokat'ta Çanakkale Savaşı zamanında yakılan bir ağıt vardır, 'Hey onbeşli onbeşli Tokat yolları taşlı, onbeşliler gidiyor kızların gözü yaşlı' diye. Kuşkusuz gözleri yaşlı olan sadece kızlar değil, henüz sakalı bitmemiş, bıyığı terlememiş kınalı kuzularını geri dönmeyeceklerini bildikleri cephelere ellerine kına yakarak yolcu eden ve gözyaşlarını içlerine akıtan analardır. Analar, henüz 15 yaşında olan yavrularını din için, vatan için, namus için ellerine kına yakarak cepheye göndermişlerdir" diye konuştu.

Turhal Belediyesi Gençlik Meclisi olarak 2015 yılında bu ruhu yeniden yaşatmak istediklerini ifade eden Bekler, "Bu düşünceyle 2000 doğumlu olan Turhallı ne kadar genç varsa Çanakkale'ye gönderiyoruz. Gençlerimize o zamanki askeri kıyafetleri giydiriyoruz, yine o zaman olduğu gibi ellerine kına yakarak ve dualarla uğurluyoruz" dedi.

Bekler, ilçede 15 yaşında 500 genci tespit ettiklerini, Haziran ayı sonuna kadar Çanakkale'ye 20 tur düzenleyeceklerini kaydetti.

Gençler, İlçe Müftüsü Mehmet Akpınar'ın okuduğu duanın ardından Çanakkale'ye uğurlandı.

Kaynak: aa