ORDU (AA) - Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan kar yağışının üreticileri  endişelendirdiğini söyledi.

Soydan yaptığı açıklamada, üreticinin kar yağışı boyunca sürekli kendisini arayarak bilgi sorduğunu belirtti.

"Bugünlerde yağan kar fındık ürününe don olarak zarar edecek mi, etmeyecek mi diye üreticiler endişeli" diyen Soydan, "Çünkü 30 Mart 2014 tarihinde yaşadığımız don olayını unutmamız mümkün değil. Üreticilerin aklı fikri şu anda bahçelerde. Şu anki durum, kar yağmasının fındığa olumlu görüntüsü devam ediyor. Ama ilerde aşırı soğuk olursa tehlike o zaman başlar" ifadesinde bulundu.

Üreticilerin don olayı ile ilgili oldukça tedirginlik yaşadıklarını kaydeden Soydan, üreticileri tarım sigortası yaptırmaları konusunda uyardı.

Soydan, şu an yağan karın fındığın yaprak açmasını geciktireceğini belirterek şöyle devam etti:

"Geçen seneki don olayını yaşamamak için hep duacıyız. Allah bize tekrar böyle bir don olayı yaşatmasın. Şu an yağan kar fındık için olumludur. Ama ilerde aşırı soğuk olursa tehlike o zaman başlar. Bu kar fındığın yaprak açmasını geciktirecektir. Bu durum tehlikeli değildir. Önümüzdeki bir buçuk aylık süreçte don tehlikesi devam etmektedir. Sahil kesimlerde kısmi bir yaprak patlaması var ama sahilde don olayı yok çok şükür. Yüksek kısımlarda biraz soğuk olsa da fındığı çok etkileyeceğini düşünmüyoruz. Şu an risk olarak don olayı görmüyoruz. Üreticilerimizin özellikle tarım sigortalarını yaptırmaları gerekiyor. Sigorta yaptırmaları don olayı ile karşılaşılırsa ürünlerinin en azından maliyetlerini karşılamaları yönünden gerekli."

Geçen sene yaşanan don olayının etkilerinin üç sene devam edeceğini ifade eden Soydan, "30 Mart'taki don olayının özellikle 400 - 500 rakımın üzerindeki bahçeleri en az üç yıl etkilediğini görüyoruz. Bu sene karanfillerde bile noksanlık olduğunu gördük. Bu sene fındık sezonunda yüksek rekolte olmayacağı gerçektir. Ama temennimiz önümüzdeki fındık ürününde Türkiye fındık ihracatını karşılayacak ürün olması ve fındık fiyatının istikrarlı devam etmesidir” diye konuştu. 

Kaynak: aa