ORDU (AA) - Türkiye'nin en önemli tarımsal ihraç ürünleri arasında yer alan fındıkta hasat dönemi başladı. 

Altınordu ilçesine bağlı Saraycık Mahallesi'nde gerçekleştirilen hasatta bazı üreticiler ürünlerini kendileri toplarken bazıları da mevsimlik tarım işçilerine toplatıyor.

Üretici Murat Şahin,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl fındık hasadına erken başladıklarını belirterek, "Yetkililer fındık hasat tarihini sahil kesiminde 8 Ağustos olarak açıklamıştı ancak kendi bahçemizde fındık erken olgunlaştığı için hasada başladık" dedi. 

Bahçelerindeki fındığın geçen yıla oranla fazla olduğuna dikkati çeken Şahin, "Geçen yıl 500 kilogram civarında fındık hasadı gerçekleştirmiştim. Bu sezon yaklaşık 2 bin ton ürün bekliyorum" diye konuştu. 

Bir başka üretici Sevilay Topuz da bu yıl fındığın fazla olması nedeniyle ürünlerini mevsimlik işçilere toplattıklarını belirterek, "Sabah saat 08.00'de girdiğimiz bahçeden akşam üzeri saat 18.00'de çıkıyoruz. Havaların sıcak olması bizi çok zorlasa da bir ay boyunca buna katlanacağız. Fındık bizim için her şey demek" ifadelerini kullandı. 

Yılmaz Torun ise fındıkta bu yıl rekoltenin iyi olduğunu kaydederek, "Temennimiz ürünümüzü istediğimiz fiyattan satmak. Beklentimiz fındığın en az 15 liradan satılması. Bu konuda yetkililerden beklentimiz fiyatı düşürmemeleri" değerlendirmesini yaptı. 

- İşçiler de fındığın bol olmasından memnun 

Öte yandan Şanlıurfa'dan gelen mevsimlik işçilerden İdris Tut, bu yıl bölgede fındığın bol olmasına çok sevindiklerini anlatarak, "Geçen yıl zirai don nedeniyle fındık az olmuş istediğimiz işi yapamamıştık. Bu yıl fındık bol. İnşallah beklediğimiz geliri elde ederiz" diye konuştu.

- "Fındığı pazara erken indirmeyin"

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt de erken hasat yapan üreticilere çağrıda bulunarak, "Lütfen fındığınızı erken pazara indirmeyin. Bu yıl fındığın en az 15 liradan satılmasını bekliyoruz. Ancak pazara çok erken inerse bu üreticilerin faydasına değil zararına olur. Pazara ne kadar fazla fındık inerse fiyat da o kadar düşer. Fiyatların arz ve talebe göre şekillendiğini artık bilmeliyiz. Bunun için üreticilerimiz ürünlerini erken pazara indirip fiyatının düşmesine neden olmasın" diye konuştu.

Özellikle gurbetten gelen üreticilerin fındıklarını satarak geriye döndüklerini vurgulayan Cörüt, bu üreticilerin de diğer üreticilerin emeklerine saygı göstermelerini istedi. 

Kaynak: aa