ÇORUM (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "2015 yılından itibaren yeraltı göletleri projelerini başlatıyoruz" dedi.

Çeşitli programlara katılmak üzere Çorum'a gelen Bakan Eroğlu, Vali Ahmet Kara'yı makamında ziyaret etti.

Vali Kara'dan kentte yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi alan Eroğlu, ziyaret sonrası düzenlediği toplantıda Çorum'un, Anadolu'nun öne çıkan kentlerinden biri olduğunu söyledi.

Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın ilgi alanına giren konularda her türlü desteğe hazır olduklarını ifade ederek, Çorum'un gelişmesine katkı yapmaktan memnuniyet duyacaklarını belirtti.

Yurt genelinde yürütülen faaliyetler kapsamında 12 yıllık süreçte Çorum'a da büyük yatırımlar yapıldığını, birçok projenin de devam ettiğini anlatan Eroğlu, "Bakanlığımız tarafından Çorum'a 12 yıl içerisinde 942 milyon liralık yatırım yapıldı. Buraya gelirken de 19 müjdeyle geldik" diye konuştu.

- "2015 yılından itibaren yeraltı göletleri projelerini başlatıyoruz"

Bakanlık olarak 2011 yılında "1000 Günde 1000 Gölet Projesi" başlattıklarını hatırlatan Eroğlu, gelecek yıldan itibaren yeraltı göletleri projelerini de başlatacaklarını açıkladı.

Türkiye genelinde ilk yeraltı göletinin Çorum'un İskilip ilçesinde yapıldığını belirten Eroğlu, şunları kaydetti:

"İskilip ilçesinde ilk defa yeraltı göleti inşa ettik. Biz 2011 yılında bin günde bin gölet projesi başlatmıştık. 2015 yılından itibaren de yeraltı göletleri projelerini başlatıyoruz. Bunu da ilk defa burada açıklıyoruz. 2015 yılında bütün Türkiye'de yer üstü göletlerini bitiriyoruz, yeraltı göletleri için araştırma yapacağız. Bunun da ilkini İskilip'te yaptık. Muhteşem olmuş hakikaten. Yeraltında suyu tutuyoruz, buharlaşma yok, kirlenme yok, mis gibi suyu alıyoruz."

- "Muğla'dan tutun Elazığ'a kadar bal ormanı kuruyoruz"

Eroğlu, Türkiye'nin orman varlığı konusunda büyük bir zenginliğe sahip olduğuna dikkati çekerek, hem ormanların değerlendirilmesi için çeşitli projeler geliştirdiklerini hem de ormanların fayda sağlayacak şekilde kullanılabilmesi için bazı bürokratik engelleri kaldırdıklarını vurguladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı olduğu 2007 yılında arıcıların kendisini ziyaret ettiğini ve ormanları kullanmak için izin istediklerini ifade eden Eroğlu, bu konudaki gelişmeleri şöyle dile getirdi:

"Arıcılar birliği başkanı, 'Biz ormanlara giremiyoruz, kaçacak delik arıyoruz' dedi. Orman Genel Müdürünü çağırdım, 'Niye arıcılar ormana giremiyor' diye sordum. O da bana, kanunun müsaade etmediğini söyledi. Bunun üzerine 16 sayfalık genelge yayımladık. Arıcılara, 'Size ormanlarda yer vereceğiz, arı kovanları konulacak, ne istiyorsanız hazırlayacağız, etrafını çevireceğiz bal ormanları kuracağız' dedim. Bunun çok büyük faydası oldu. Türkiye dünyada bal üretiminde 6'ncı sıradaydı şimdi ikinci sıraya yükseldi. Dolayısıyla ben diyorum ki Çorumlular müteşebbistir, gelin Çorum'da çok güzel bir marka oluşturalım ve bu organik balları bütün Türkiye ve dünyaya pazarlayalım. Bunun için biz varız. Bunun için ormanları açıyoruz kardeşim."

Bakan Eroğlu, ormanların arıcılara açılmasının ardından 176 talep aldıklarını belirterek, "Hepsini yerine getirdik, çok talep vardı, 176'yı buldu. Muğla'dan tutun Elazığ'a kadar bal ormanı kuruyoruz. Benim tek isteğim bir marka oluşsun. Nerede üretiliyorsa şeker falan katmadan halis ballar üretilsin. Bakanlık olarak arıcılara her türlü desteği vermeye hazırız. Hatta kovan almak isteyenlere kredi dahi veririz" şeklinde konuştu.

Toplantının ardından belediyeye geçen Eroğlu, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü'den faaliyetleriyle ilgili bilgi aldı.

Kaynak: aa