SİNOP (AA) - MEHMET  KUMCAĞIZ - Sinop Yarımadası'nda bulunan Sarıkum Gölü ve ormanlarının gelecek nesillere aktarılması amacıyla bilimsel çalışma başlatıldığı bildirildi.

Sinop Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Projesi kapsamında yürütülen çalışmada, Sarıkum Gölü'ndeki sulak alan içinde yer alan ender subasar dışbudak (Fraxinusangustifola) ormanındaki çok sayıda ağacın kuruması nedeniyle, orman için zararlı olduğu düşünülen kabuk böceği (Scolytinae, Cerambycidae) türlerinin araştırıldığı belirtildi.

Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Evrim Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel sıcaklık değişimlerine bağlı olarak ormanın geleceği için zararlı olduğunu düşündükleri böcek popülasyonu üzerinde çalışma yürüttüklerini söyledi.

Sarıkum Gölü ve ormanlarının Türkiye'de tespit edilen 305 önemli doğa alanından biri olduğunu, tabiat koruma alanı ve doğal sit alanı olarak belirlendiğini aktaran Sönmez, şöyle konuştu:

"Ender subasar orman niteliğindeki Sarıkum ormanlarının gelecek nesillere en doğal haliyle aktarılması büyük önem taşıyor ancak tamamen dışbudak ağaçlarıyla kaplı ormanda çok sayıda ağaç son yıllarda kurudu. Her geçen gün birkaçı birden kuruyarak yıkılıyor. Birçoğu da kurumayla karşı karşıya. Bu nedenle ormanı tehdit ettiğini düşündüğümüz zararlı böcekler ve kuşlar arasındaki ilişkiyi araştırıyoruz."

Araştırmada ağaçlara zarar veren böcek türleri ile onlarla beslenen kuşlar arasındaki ilişkinin önemli olduğuna dikkati çeken Sönmez,  her iki canlı grubu arasındaki ilişkinin ortaya konulmasıyla ormanların geleceğinin kurtulabileceğini kaydetti.

Küresel iklim değişikliğine bağlı olarak canlıların, özellikle de zararlı böceklerin popülasyonunda artış olduğunu düşündüklerini anlatan Evrim Sönmez, şu bilgileri aktardı:

"Ülkemiz küresel iklim değişikliğinin etkileri bakımından risk grubu ülkeler arasında. Küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin getireceği en büyük sorunlardan birinin de canlılar üzerinde olduğunu düşünüyoruz. Özellikle böcekler gibi adaptasyon yeteneği gelişmiş birçok canlı türünün popülasyon dinamiklerinin ve coğrafik dağılım alanlarının değişmesi beklenmektedir. Sarıkum'daki ormanlık alanda çok sayıda ağacın kuruyarak devrilmesinin nedeninin böcekler olduğunu düşünüyoruz. Bu kapsamda da bilimsel bir çalışma yürütüyoruz.

Ormandaki zararlı böceklerle mücadele eden diğer böcek türleriyle kuşlar arasındaki ilişkiyi tespit ederek biyolojik kontrol sağlamış olacağız. Böylelikle ormandaki diğer ağaçların kurumasının önüne geçerek biyolojik mücadele sağlanmış olacak. Ormanda av ve avcı arasındaki ilişkinin iyice belirlenmesi büyük önem taşıyor. Amacımız Türkiye için önemli bir doğal alanlardan biri olan Sarıkum Ormanları'nın yok olmamasını sağlamak."

Kaynak: aa