GÜMÜŞHANE (AA) - OSMAN YETİM - Gümüşhane Üniversitesi tarafından Ortadoğu kökenli turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği Doğu Karadeniz'de, bölge turizminin etkin bir şekilde planlanabilmesi için ziyaretçilerin beklentileri ve bu beklentilerin nasıl karşılanması gerektiğinin tespitine dönük araştırma yaptı

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz'i ziyaret eden Ortadoğu kökenli turistlerin, buradan beklentileri nelerdir, karşılaştığı sorunlar, ihtiyaç ve istekleri belirlemek ve bunların çözümüne yönelik olarak öneriler geliştirmek istediklerini ifade etti,

Günaydın, çalışmanın bu alanda yapılan en kapsamlı çalışmalardan birisi olduğunu ifade ederek, "Belki de tekdir. Çalışma benim başkanlığımda 3 akademisyen arkadaşımız tarafından gerçekleştirildi" dedi.

Çalışmanın kapsamının çok geniş olduğunu belirten Günaydın, "Ortadoğu kökenli turistlerin beklentilerini etkin bir şekilde ortaya koyabilmek için derinlemesine mülakat yöntemiyle turistlerle yüz yüze görüşme yaptık. Yaklaşık 65 aileyle görüşmeler gerçekleştirildi. Bu görüşmelerin tamamı akademisyen arkadaşlarımız tarafından yapıldı. Turistlerin kendilerini rahat hissedebilmeleri için tamamen Arapça olarak gerçekleştirildi" diye konuştu.

Turistlerden elde ettikleri bilgiler çerçevesinde beklentileri 4 ana başlık altında gruplandırdıklarını vurgulayan Günaydın, şöyle devam etti:

"Bunlar güvenilirlik, anında hizmet ve isteklilik, fiziksel özellikler, imkanlar ve empati. Bu 4 grubun altında ayrıca gruplar belirledik. Tekrar 200 turistle mülakat ve anket yapmak suretiyle bu beklentilerini önceliklendirilmesini sağlamaya çalıştık. Yaptığımız anket çalışması sonucunda turistlerin en önemli beklentisinin, isteğinin ve ihtiyacının güvenilirlik olduğunu tespit ettik. Bu güvenilirlik ana başlığı altında alt başlık olarak da baktığımız zaman en önemli beklentilerinin adil, eşit, sabit ve yanıltıcı olmayan fiyatlamanın sağlanması, konaklama ve araç kiralama taleplerinin anında karşılanması, fiyat şeffaflığının sağlanması, güler yüzlülük ve samimiyet olduğunu tespit ettik."

Günaydın, sorunların çözümüne yönelik öneriler geliştirmek amacıyla turizm alanında faaliyette bulunan etkin taraflarla görüşmeler yaptıklarını ifade ederek, "Uzman grubu oluşturduk ve bu uzman grubuyla saatlerce yaptığımız görüşmeler sonucunda 14 çözüm önerisi ortaya koymuş olduk" dedi.

-"Doğu Karadeniz'in avantaj ve dezavantajlarını belirlemeye çalıştık"

Uzman grubuyla çözüm önerileri yönünde de çalışma yaptıklarını belirten Günaydın, şöyle devam etti:

"Uzman grubumuzun belirlediği en önemli çözüm ve öncelikli çözüm olarak da firma bazında hizmet performansı ve güvenilirlik endeksinin oluşturulmasının ilk öneri olarak yer aldığını görüyoruz. Çalışmamızda yine Ortadoğu kökenli 150 turistlerimizle anket yaptık. Yoğun olarak ziyaret ettikleri Doğu Karadeniz dışında İstanbul, Bursa ve Yalova ile Trabzon ve çevresini karşılaştırmalarını istedik. Böylece Doğu Karadeniz'in İstanbul çevresine göre avantaj ve dezavantajlarını belirlemeye çalıştık. Yaptığımız bu anket sonucunda Doğu Karadeniz'in en önemli avantajının güvenilirlik olduğunu gördük. Turistler, İstanbul ve çevresine göre Doğu Karadeniz'i daha güvenli bulduklarını ifade ettiler."

Doğu Karadeniz'in İstanbul ve çevresine göre dezavantajlarının da olduğunu kaydeden Günaydın, "Göze çarpan hususların özellikle dil becerisine sahip personel yetersizliği, bilişim hizmetleri yani internet altyapısı ve telefon altyapısının yetersizliği, ulaşım, yönlendirme, danışmanlık, halkla ilişkiler uygulamaları, altyapı, temizlik, hizmet sunumunda demografik ve yaşam tarzı farklılıklarının dikkate alınması, hizmet talebinde anında ve etkin cevap verilmesi gibi konularda ise dezavantajlı olduğumuzu ortaya koymuş olduk" şeklinde konuştu.

Turizmin bölge için ülke için çok önemli olduğuna işaret ederek, "Yaptığımız mülakatlarda turistlerin çok önemli meblağları turizme ayırdıklarını görüyoruz. Ortalama 15 bin dolarlara varan rakamlardan bahsediyoruz. Bu anlamda acil eylem planının oluşturulması ve tarafların acilen çözüm üretmesinin büyük önem taşıdığını özellikle vurgulamak istiyorum" dedi. 

Kaynak: aa