RİZE (AA) - Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nin Türk Patent Enstitüsü’nden ilk patent diplomasını aldığı bildirildi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamada, Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Tabak ve Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vagif Nevruzoğlu'nun yaptığı çalışma sonucu ilk kez atık çay çalısından alternatif biyoyakıt üretilmesinin başarıldığı ifade edildi.

Yapılan çalışmayla üniversitenin ilk patent diplomasının alındığı belirtilen açıklamada, "Günümüzde fosil yakıtların giderek azalması ve çevreye ve küresel ısınmaya sağladığı olumsuzlukların yanında maliyetinin yüksek olması gibi nedenler, yeni ve ucuz alternatif enerji kaynaklarına ihtiyacı hızla artırmıştır. Çalışmanın temel amacı alternatif enerji kaynağı olan yeni biyoyakıt ürünlerinin elde edilmesi ve kullanılmasıdır" ifadelerine yer verildi.

Türkiye'de odun ve türevleri kaynaklı biyoyakıt ürünlerin yıllık tüketim miktarının yaklaşık 250 bin ton olduğu ve bunun da yaklaşık 100 bin tonunun ithal edildiği göz önüne alındığında yapılan çalışmanın öneminin daha iyi anlaşılacağına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Rize yöresinden temin edilen yıllık yaklaşık 150-200 bin ton ekonomik değeri olmayan atık çay çalısına uygulanan çeşitli bilimsel işlemlerin ardından yüksek kalorili ve düşük kül ve kükürt içerikli biyoyakıt ürünler elde edildiği, söz konusu buluş sayesinde çay çalısı ve atıklarının değerli bir pazar ürününe dönüşmesinin yanında ilgili işletmelerin kurulmasıyla bölge halkına yeni bir istihdam ortamı oluşturabilmenin imkanının ortaya çıktığı görülmektedir."

Kaynak: aa