RİZE (AA) - Genç Ufuk Fikir Kulübü tarafından Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinde "Aile Şirketleri Kavramının Türkiye ve Dünya Ekonomisi Üzerindeki Rolü" konulu konferans düzenlendi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi kampüsü eğitim salonunda AE Arma-Elektropanç Şirketi Yönetim Kurulu Üyesi Burak Kızılhan tarafından verilen konferansa, Genç Ufuk Fikir Kulübü yönetim kurulu üyeleri ile çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı.

Konferansın açılışında konuşan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aleattin Kızıltan, Türkiye'nin kalkınma yolunda büyük adımlar attığını belirterek, "Bunda, hamuru yoğuran girişimcilerin başarısı büyüktür. Ülkemizin yurt dışına açılımında genelde hizmet sektörünün, özelde ise müteahhitlik hizmetlerinin katkısı büyüktür" dedi.

Kızılhan ise Türkiye'de aile şirketleri kurumsallaşmadıkları için dördüncü kuşağı göremediğini ifade ederek, aile şirketlerinin kurumsallaşması, çalışma hayatında profesyonelliğin ve dil bilmenin önemini vurguladı.

Her şeyin olduğu gibi şirketlerin de belirli bir anayasası olduğunu ve bu anayasanın kurallarına harfiyen uyulması gerektiğini kaydeden Kızılhan, şunları söyledi:

"Türkiye'de özellikle aile şirketlerinin aile içi durumlardan ötürü profesyonel hareket edemedikleri için şirketi çıkmaza soktuklarını belirtiyor. Bir diğer husus ise yönetim kurulu üyelerimiz, 65 yaşına geldiğinde yönetimi bırakmak zorundadır. Bunun nedeni ise ardından gelen jenerasyona güvenmek zorunda olmasıdır. En önemli unsurlardan biri de üniversite eğitimi bittikten sonra profesyonel bir şirkette en az 5 sene çalışma zorunluluğu olmalı. Ben de mezun olduktan sonra aile şirketimizin herhangi bir bölümünde çalışmaya başlayabilirdim ancak başarısız olma yüzdem çok yüksekti. Çünkü üniversiteden mezun olduğu gibi şirket yönetimine başlanırsa başarısızlık kaçınılmazdır."

Kaynak: aa