RİZE (AA) - Rize'de, son 3 yılda sel felaketlerinde evleri hasar gören vatandaşlar için yaptırılan 122 afet konutu, çekilen kurayla sahiplerini buldu.

AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize Ticaret Borsası Konferans Salonu'nda  gerçekleştirilen kura çekim töreninde, Rize'nin Türkiye'nin en çok yağış alan bölgesi olduğunu belirterek, yağmurun beraberinde getireceği olumsuzlukları bertaraf edebilmek için gayret gösterilmesi gerektiğini söyledi. 

İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Şakir Kuk ise Rize'de meydana gelen afetlerin yüzde 98'ini sel ve heyelanların oluşturduğuna işaret ederek, dünyada afetlere bağlı can ve mal kayıplarının, depremden sonra en fazla sel ve heyelanlarda yaşandığını söyledi.

Rize'nin afetler açısından en riskli bölgelerden biri olduğuna dikkati çeken Kuk, "Yaptığımız meteorolojik istatistik çalışmasında çok ilginç veriler elde ettik. Bölgemizdeki afetlerin yüzde 75'inin nedeninin, kontrolsüz yağmur sularından kaynaklandığını gördük. Yaptığımız çalışmada yine ilimizin 55 yıllık yağış ortalamasını incelediğimizde, yılın 182 günü yağmur yağmaktadır. Bu da 365 günün yarısı demektir" diye konuştu.

Kuk, Rize'ye en çok yağmurun sonbaharda düştüğünü kaydederek, "İlimizde 698 ayrı yerde afete maruz saha ilan edilen bölgemiz var. Türkiye'deki 55 yıllık ortalamada metrekareye 634 kilogram yağmur düşerken ilimizde bu oran 2 bin 235 kilogramdır. Türkiye ortalamasının tam beş katı yağmur ilimizde yağmaktadır" ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından Rize 3. Noteri Hülya Arköse gözetiminde yapılan kura çekimiyle kat ve cephesi belirlenen 122 konut sahiplerini buldu. 

Programa Vali Yardımcısı Mehmet Özer, Belediye Başkan Yardımcısı Sultan Yılmaz, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Kazancı ve afetzedeler katıldı.

Kaynak: aa