ARTVİN (AA) - Artvin'de, Şavşat Karagöl ve Sahara Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Revizyon Planı ile Borçka Karagöl Tabiat Parkı İmar Planı değerlendirme toplantısı yapıldı.

Artvin Valiliği Çoruh Toplantı Salonundaki toplantıya başkanlık eden Artvin Valisi Kemal Cirit, Artvin'in Antalya ile en çok milli parka sahip iller arasında bulunduğunu, ayrıca bazı yeni alanlarının da milli park yapılmasının söz konusu olduğunu söyledi.

Muhteşem coğrafyaya sahip Artvin'in Türkiye'nin en nadide yerlerinden biri olduğuna dikkati çeken Vali Cirit, "Dolayısıyla önümüzü görebilmemiz için planlı şekilde geleceğe bakmamız gerekiyor. Bu toplantıyla Şavşat Karagöl, Borçka Karagöl ve milli parklarımızla ilgili gelecek dönemlerde neler yapabiliriz, bunu değerlendirmiş olacağız" dedi.

AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla ise Artvin'de milli parklar için yapılması gereken çok iş bulunduğunu dile getirdi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık da Artvin'in hem biyolojik çeşitlilik hem yaban hayatı hem de korunan alanlar ve milli parklar açısından Türkiye'nin önde gelen doğa koruma merkezleri arasında bulunduğunu ifade etti.

Artvin'in, yapımı süren barajların tamamlanmasıyla gözde turizm merkezi haline geleceğini dile getiren Özyanık, kendilerine düşen vazifenin, doğa korumayla turizmi birlikte planlamak olduğunu belirtti.

Doğayı korumakla yükümlü bir idare olduklarına işaret eden Özyanık, şöyle konuştu:

"Dünyada şöyle bir ilke var; Yöre halkının temel ihtiyaçlarını karşılamadan doğa korunmaz. Birinci ilke budur. Doğayı, doğadan ekonomik çıkar elde etmek isteyen insanlardan korumaya çalışın. Bağımlı olan, geleneksel olarak orada yaşayan insanlara karşı doğayı korumayın. Onlar sizden daha iyi koruyorlar. Bizim geçmişte büyük bir hatamız, doğayı bizden önce koruyan insanlardan korumaya çalışmışız ve koruyamamışız. Yangınlar, başka sıkıntılar meydana gelmiş."

-"Vatandaşı kanunla ihtilaflı hale getirmemekle mükellefiz"

Gelişen refahla korunan alan çevresi ve içinde yaşayan insanların kamu yönetiminden talepleri bulunduğunu kaydeden Özyanık, şunları söyledi:

"Yol, elektrik, su, kanalizasyon istiyorlar. Bunları karşılamak zorundayız. Çok zorunlu durumlar hariç insanları bir yerden bir yere nakletmek gibi bir hakkımız yok. Dolayısıyla öncelikli olarak yöre insanının temel ihtiyaçlarını karşılamamız gerekiyor. Biraz pahalı bir iş ama ne olursa olsun, o yörede yaşan insanlarımızın temel ihtiyaçlarını karşılayacağız. O insanların bizden önceki kadim hakları ve geleneksel yaşayışlarından kaynaklanan, biz geldikten sonra ortaya çıkan kanunla ihtilaflı halleri var. Bunu da çözmek zorundayız. Devlet olarak vatandaşı kanunla ihtilaflı hale getirmemek için elimizden gelen her türlü tedbiri almakla mükellefiz."

Özyanık, milli parklar açısından bakıldığında yıllardan beri gelen yaylacılık kültürü bulunduğunu vurgulayarak, bu alanların milli park ilan edilmeden önce insanlar orada olduklarını söyledi.

Bu alanlarda 300-400 sene önce insanların evlerinin olduğunu anlatan Özyanık, "Bir mera uygulamasına, milli park uygulamasına tabi tutuyoruz. Diyoruz ki buradan istifade edemezsin. Bu, bizim vatandaşı kanunla ihtilaflı hale getirme çabamızın bir sonucudur. Bu konuyu da çözmemiz gerekiyor. Bunu belki yereldeki yöneticilerimiz daha rahat çözer. Merkeze gelince bu işler karmakarışık olur" diye konuştu.

Daha sonra yüklenici firma tarafından hazırlanan Şavşat Karagöl ve Sahara Milli Parkı Uzun Devreli Gelişme Rezizyon Planı taslağı hakkında sunum gerçekleştirildi.

Toplantıda, tabiat parkının doğal yapısını bozmadan alana gelen ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yapılabilecek tesislerin yerleri ve nitelikleri hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.

Toplantıya Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Artvin Orman Bölge Müdürü Mehmet Sedat Ecevit, DSİ 26. Bölge Müdürü Dinçer Aydoğan, daire amirleri ve diğer ilgililer de katıldı.

Kaynak: aa