GİRESUN (AA) - EYÜP ELEVÜLÜ - AYTEKİN ÖZDEMİR - Yağlıdere ilçesine bağlı Sinanlı köyünde, sağlık koşulları açısından hijyenik olmayan eşyalarla dolu, tek göz odadan oluşan serenderde 19 yıldır yaşamını sürdüren çift, yıllar sonra evlerine kavuşacak olmanın heyecanını yaşıyor.

Karadeniz'in kendine özgü mimarisi ile dikkat çeken ve genellikle yiyeceklerin saklanması ile mısır kurutma işleminin gerçekleştirilmesi için kullanılan serender, Yağlıdereli Fazlı ve Fatma Çukurlu çifti için 19 yıl boyunca yuva oldu. 

Hijyen koşulları açısından kötü durumda olan ve maddi imkansızlıklar nedeniyle tavuklarla birlikte aynı ortamı paylaşan Çukur çifti, Yağlıdere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Deniz Yıldızı Kültür ve Yardımlaşma Derneği ve köy muhtarının desteği ile yapılan evlerine taşınmak için gün sayıyor.

45 yaşındaki Fatma Çukurlu, AA muhabirine, durumları iyi olmadığı için serenderde yaşamak zorunda kaldıklarını söyledi.

Zor günler yaşadıklarını ancak yardımlar sayesinde yıllar sonra evlerinin olacağını ifade eden Çukurlu, "19 senedir serenderde yaşıyoruz. Aslında hayat değil. Durduğumuz yerde çok sıkıntılar yaşadım. Bugünlere sıkıntılarla geldik. Ağlamadığım gün olmadı ama şimdi yapılan evimizle her şey güzel olacak. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun" dedi.

Eşiyle birlikte eve taşınacakları günü beklediklerini belirten Çukurlu, yeni evinde hayatını daha güzel yaşayabileceğini dile getirdi.

- "Rüzgar olduğu zaman hemen bitmesini istiyoruz"

Fatma Çukurlu'nun eşi Fazlı Çukurlu (55) ise kötü günler yaşadıklarını belirterek, "Yevmiye karşılığında bahçe işlerinde çalışıyorum. Tabiki buradan alınan para az oluyor. Eşim de benimle çalışıyor. Bir oğlum var, o da dedesinde kalıyor. Eşimle beraber 19 yıldır serenderde kalıyoruz. Rüzgar olduğu zaman hemen dinmesini istiyoruz, korkuyoruz" diye konuştu.

Yardımlar ile başlarını sokacak güzel bir eve kavuşmanın mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayan Çukurlu, ev yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.

- "Ev bir ay içinde tamamlanacak"

Deniz Yıldızı Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Ferhat Deniz de yaşam koşulları zor olan aileye ulaştıklarını ve yaklaşık 3 ay önce yapımı başlayan ev ile ailenin yeni bir hayata adım atacağını söyledi.

Yaklaşık bir ay içerisinde evin tamamlanarak aileye teslim edileceğini aktaran Deniz, şunları kaydetti:

"Yardımseverlerin katılacağı açılışla birlikte aileyi eski yaşantısından alıp yeni bir yaşantıya kavuşturacağız. Ailemiz sağlık ve hijyen açısından şık olamayan bir ortamda yaşıyorlardı. Hemen müdahale ederek, yardımsever insanlarımızın katkılarıyla ihtiyacı giderecek ölçüde ev yapmaya çalışıyoruz. Evimin 45 metrekare. Ailenin mutfağı, yatak odası, tuvalet ve banyosunun içerisinde olacağı, son derece kaliteli malzemelerin kullanıldığı bir ev hazırlanıyor." 

Köy muhtarı Orhan Oral da zor koşullarda yaşayan ailenin sağlıklı bir ortama kavuşabilmesi için el ele vererek çalıştıklarını söyledi.

Kaynak: aa