GÜMÜŞHANE (AA) - AK Parti Gümüşhane İl Başkanı Hakkı Gündüz, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Müslümanlara yönelik uygulamaları kınadı.

Gündüz, yaptığı yazılı açıklamada, Çin hükümeti tarafından Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Müslümanlara ramazanda zorla içki içirilmesi gibi olaylara üzülerek şahit olduklarını belirtti.

Baskılara boyun eğmeyen Uygur Türklerinin, dünyanın gözü önünde vahşice işkence yapılarak öldürüldüğünü vurgulayan Gündüz, şöyle devam etti:

"Son olarak Kaşgar vilayetinde 18 Uygur şehit edildi. Çin'in bu vahşeti maalesef ilk değil, görülen o ki son da olmayacak. Doğu Türkistan meselesi, dünyanın dikkatini çekmesi gerekirken tam aksine dünyanın sessiz kaldığı bir insanlık meselesidir. Başta Türkiye olmak üzere insanlık alemi, Çin'in yaptığı bu zulüm ve vahşet karşısında sessiz kalmamalıdır. İslam dünyası ve özellikle Türkiye, Türkistanlıların sıkıntılarını Çin'in iç meselesi propagandasına aldırmadan ciddi şekilde ele almalı ve gereken girişimleri yapmalıdır."

Gündüz, Türk milletinin tarihte insanlığa barış ve adalet dağıttığını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Milletimiz, Filistin'de, Myanmar'da, Afrika'da ve dünyanın değişik bölgelerinde sadece Müslüman olduğu için katledilen kardeşlerimiz gibi Doğu Türkistan'daki soydaşlarına yapılan işkencelere de sessiz kalmamalıdır. Masum Müslümanlar Suriye'de, Mısır'da, Filistin'de, Irak'ta, Afganistan'da ve Çeçenistan'da olduğu gibi Doğu Türkistan'da da terörizmle suçlanmaktadır. Asıl terörist bu coğrafyalarda işgali sürdüren ve suçsuz insanları katleden ABD, Rusya, Çin ve onların destekçileridir. Doğu Türkistan'da yaşanan bu olayları, uygulanan zulmü ve yapılan yasakçı uygulamaları şiddetle kınıyorum."

 
Kaynak: aa