ORDU (AA) - HAYATİ AKÇAY - Türk Kızılayı, ülkelerindeki iç savaş nedeniyle evlerini kaybeden ve göçmen durumuna düşen Suriye ve Iraklıların ihtiyaçlarını ilk günden bu yana karşılıyor.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk Kızılayının kan hizmetinin yanı sıra savaş, deprem ve göç gibi durumlarda da ülkesinin, devletinin yanında yer almaya devam ettiğini söyledi. 

Şu anda gerek Suriye sınırı gerekse de Irak sınırında problemlerin yaşandığını hatırlatan Akar, "Terörist örgütlerin şiddetiyle göçmen durumuna düşen Suriyelilerin, Iraklıların yardımına Türk Kızılayı olarak koştuk, koşmaya da devam ediyoruz" diye konuştu. 

Akar, ilk günden beri göçmen durumundaki insanların yardımına koştuklarını hatırlatarak, "2011 yılında Suriye'deki iç savaş patlak verdikten sonra Türk Kızılayı olarak bu konudaki çalışmalarımızı başlattık. Şu anda 24 ayrı noktada çadırkent ve konteyner kentlerin kurulmasında Türk Kızılayının büyük rolü vardır" ifadesini kullandı. 

Kampların kurulmasının ardından göçmenlerin beslemesinden sorumlu çözüm ortağı olarak AFAD ile beraber yardımlarının sürdüğünü vurgulayan Akar, "Ayrıca biz Türk Kızılayı olarak gerek Suriye sınırında ve gerekse Irak sınırında belirlenen noktalardan sınırın diğer tarafına insani ihtiyaç malzemelerini de devamlı olarak naklediyoruz. Karşı tarafta mağdur olan insanlara bu malzemeleri teslim ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

"Bu konularla ilgili Türk Kızılayının yapmış olduğu çalışmalar olmasa buralarda kitlesel ölümler olabilirdi" diyen Akar, şöyle devam etti:

"Kızılay olarak, yüz binlerce ton insani yardım malzemesini sınırın diğer tarafına geçirdik. Bizim orada yaptığımız faaliyetlerde asla ve asla din, dil, ırk, cinsiyet ve mezhep farkı gözetmedik. Özellikle Suriye sınırının diğer tarafında Kürt, Arap, Türkmen kardeşlerimiz var, Süryani kardeşlerimiz var, Ortodokslar ve Ermeniler var. Hepsine hiçbir ayrım yapmadan, kimin neye ihtiyacı varsa yardımlarda bulunduk. İnşallah bulunmaya da devam ediyoruz."

- Yardım ağı genişletildi 

Lütfi Akar, Türk Kızılayının yardım ağının son dönemde genişlettiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Eskiden sadece Kuzey Irak sınırlı yardımlarımız olurdu. Kerkük, Erbil ve Altınköprü civarlarındaki kardeşlerimize yardım götürürdük. Şimdi yerlerinden edilmiş Türkmen kardeşlerimiz nerede varsa oraya yardım götürüyoruz. Bağdat çevresinde, Kerbela ve Necef civarında göçmen durumuna düşmüş olan ve evini kaybetmiş olan insanlara yardım malzemelerini ulaştırmaya devam ediyoruz. Aynı şekilde Suriye'nin İdlib, Halep kentleriyle Lazkiye kırsalındaki Bayırbucak Türkmen bölgesine de yardımlarımız devam ediyor."

Akar, devletin sağlamış olduğu yardımları da karşı tarafa taşıdıklarını, bu yardımları göçmen ve mazlumlara teslim ettiklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: aa