BOLU (AA) - Türkiye Ormancılar Derneği Bolu Temsilciliği, düzenlenen törenle açıldı.

 Özel İdare Pasajı'ndaki açılış törenine, Vali Aydın Baruş, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu yetkilileri ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Vali Baruş, kentin sahip olduğu doğal varlıkları ile Türkiye'nin incisi konumunda olduğunu belirterek, her köşesinde bir hazine sakladığını ifade etti.

''Bizim vazifemiz, bu hazinenin gün yüzüne çıkmamış değerlerini ortaya çıkarmaktır'' diyen Baruş, şunları söyledi:

''Kamu kurumları olarak bu yönde yaptığımız çalışmalarda bize yardımcı olacak ve bizi olumlu yönlere sevk edecek olan sivil toplum kuruluşlarımız büyük önem arz etmektedir. Bu anlamda Bolu’nun şimdiye kadar keşfedilmemiş olan hazinelerini ortaya çıkartılması, orman haritalarının ve tabi varlıkların ortaya çıkarılması anlamında ormancılar derneğinin çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Yapacağımız çalışmalarda bizlere destek olacağını biliyorum ve biz de her türlü  desteği onlara vereceğiz.'

Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise  Bolu'nun yüzde 65’inin ormanla kaplı olduğunu anımsatarak, böyle bir derneğin kurulmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye Ormancılar Derneği Bolu Temsilcisi Kanber Öztoprak da derneğin, orman fakültelerinin orman mühendisliği ve orman endüstri mühendisliği bölümlerinden mezun olanlar ile orman teknikeri ve orman mühendis muavini unvanını alanların üye olabildiğini belirtti.

Derneğin, Türk Kızılayından sonra en eski ikinci sivil toplum örgütü olduğunu bildiren Öztoprak, ''Orman toprak ve su kaynağı sorunları ülkemizin sorunu olmakla birlikte bütün insanlığın sorunudur. Ülkemizin dışında dünyanın herhangi bir yerindeki orman yangınları da bizi üzmelidir. Tropik bölgelerdeki ormanların saniyede 6 metrekaresi yok olmaktadır. Yaklaşık günde 500 dönüm orman yok olabilmektedir. Bu üzüntü verici büyük bir miktardır'' diye konuştu.

Öztoprak, ormanların oksijen üretiminin yanında, önemli miktarda karbondioksit sağladığını anımsatarak, 'Ormanlar yok edildiğinde bu mümkün değildir. Bunun yokluğu karbondioksit soğumasının azalması demektir ki buda küresel ısınma demektir. Bu da tüm insanlığın sorunudur. Ayrıca ormansızlaşma hidrolik döngüyü bozmakta erozyon ve toprak muhafaza sorunlarını artırmaktadır'' ifadesini kullandı.

Kaynak: aa