GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane'de düzenlenen Uluslararası Sağlık Yönetimi Kongresi'nin sonuç bildirgesi yayımlandı.

Gümüşhane Üniversitesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Gümüşhane Üniversitesi ile ABD King's College'nin sağlık yönetimi bölümleri işbirliğinde organize edilen kongrenin, geçen hafta gerçekleştirildiği belirtildi.

Açıklamada kongreye ABD, Danimarka, Avusturya, Suudi Arabistan, Fas, İran, Yunanistan, Romanya, Nijerya, Birleşik Arap Emirlikleri, Kıbrıs ve Türkiye'den 120 akademisyen, 100 sağlık yönetimi bölümü öğrencisi, hastane ve sağlık kurumlarında çalışan 50 yönetici, kalite koordinatörü ve sağlık personelinin katıldığı ifade edildi.

Kongrede, sağlık politikaları ve reformları, sağlık hizmetlerinin globalleşmesi, medikal turizm ve uluslararası hasta hakları konularında konferans gerçekleştirildiğine işaret edilen açıklamada, hastane yönetimi, sağlık kurumlarında örgütsel davranış, hasta hakları, güvenliği ve memnuniyeti, sağlıklı yaşam kalitesi konularında 110 bilimsel çalışmanın, 13 oturumda ele alındığı vurgulandı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Hızla gelişen teknoloji ve üstün tedavi yöntemleri ve bu çalışmaların organizasyonu, sağlık dağıtım sisteminde tedarikçilerin aşırı hizmet tüketimi ortaya çıkarabilmesinde teşvik düzenlemesiyle birlikte yüksek beklentiler oluşturmuştur. Böylece artan sağlık hizmetleri talebi, sağlık hizmeti ücretinin artmasına zemin hazırlamıştır. Bu tür trendleri kontrol altına almak, durumu hem hasta hem de tedarikçi açısından ele alıp gerekli uyum politikalarını düzenlemek gerekmektedir."

Hasta taleplerini kontrol altına alma noktasında, birçok seçkin ileri teknoloji hizmeti için maddi imkanları kısıtlı olanlara uygun kesintiler uygulamak gerektiğine işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Tedarikçinin üretim fazlasını kontrol etmek, teknoloji ya da tedavi yararının garanti altına alınmadığı değer bazlı ödeme sistemini düzenlemek sağlayıcıya ödemeleri azaltır. Bu ihtiyaçlar sürekli ve her daim gözlem altında tutulur ve aşırı tüketim alışkanlıklarının değişimini zorunlu kılar. Aşırı tüketim bir tür kalite sorunudur ve hastaya zarar verebilir."

Kaynak: aa