SAMSUN (AA) - MUSTAFA ÇAVUŞ  - Samsun'un Bafra ilçesinde yaşayan 71 yaşındaki Türkay Gündoğdu, yapmayı ve çalmayı kendi çabasıyla öğrendiği bağlamanın gelecek nesiller tarafından da tanınması için çalışıyor.

Cumhuriyet Mahallesi'nde bağlama üretimi yapan Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bağlama merakının 10 yaşında başladığını söyledi.

Bağlama üretimini ustaları izleyerek öğrendiğini anlatan Gündoğdu, yaşı küçük olmasına denemeler yaparak evde bağlama yapmaya başladığını anlattı.

Bağlama çalmayı da hiç bir eğitim almadan kendi çabasıyla öğrendiğini kaydeden Gündoğdu, 39 yıl önce ilçede açılmasına ön ayak olduğu musiki cemiyetinde tambur çaldığını söyledi.  

-"Bu iş ağaç işçiliğinin kuyumculuğudur"

Bağlama yapmayı oğluna da  öğrettiğini belirten Gündoğdu, "Bu bizim Orta Asya'dan gelen bir mesleğimiz. Gücümüz yettiği kadar yapıyorum, yapmaya da devam edeceğim" dedi.

İyi bir bağlamada "tını" denilen sesin uzaması gerektiğini aktaran Gündoğdu, şu bilgileri aktardı:

"Bağlamanın sesi kulağa hoş gelmelidir. Yoksa mobilyası iyi olmuş hiçbir şey ifade etmez. Bu iş, ağaç işçiliğinin kuyumculuğudur. O kadar ince hesap kitap gerektiren bir iştir. Bağlamanın iyi olması tamamen matematiksel hesaplara dayanıyor. İyi bir bağlama tek başına yapılırsa 1,5-2 ay sürebiliyor ancak bağlama teknelerinin yıllar öncesinden hazırlanması gerekiyor. Bir bağlama teknesi oyulduktan sonra 4 yıl bekletilebiliyor. Türkiye'de bağlamaların yüzde 90'ı 'yaprak' diye tabir edilen, kalıp üzerine yapıştırılarak üretilen bağlamalardır."

Gündoğdu, bağlama sanatının nesilden nesile aktarılmasının önemli olduğunu ancak yetiştirecek çırak bulamadığını ifade ederek bu mesleğin de kalaycılık ve ayakkabıcılık gibi zamanla kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi. 

Kaynak: aa