BOLU (AA) - Vali Ahmet Zahteroğulları, Bolu İli Arı Yetiştiricileri Birliği'ni ve Bal Dolum Tesisleri'ni ziyaret etti.

Zahteroğulları, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin arıcılık faaliyetleri için avantajlı bir konumda olduğunu belirtti.

Ürün pazarlama kısmının iyi yapılması gerektiğini vurgulayan Zahteroğulları, şunları söyledi:

"Bolu'ya gezmeye gelen, mesire alanlarına gelen insanlar yol boylarında Bolu'ya ait bir şeyler almak istiyorlar. Bu kapsamda yol boylarında başka illerden getirilen ürünler, 'Bolu ürünü' diye satılıyor. Bu beni olduğu kadar sizleri de üzüyordur. Bizim bir kere bunu disipline etmemiz lazım. Markalı, etiketli ürünleri, güvenceli Bolu ürünlerini, hele hele Bolu balını o vitrinlere koymamız lazım. Bunu yaptığımız zaman pazarlama sorunu kalmaz."

"Vatandaşların Bolu'da sadece bal değil, arı sütü ve polen gibi baldan daha kıymetli, daha değerli ürünler elde edebilme imkanı var" diyen Zahteroğulları, "Bunun için hem üreticiyi eğitmemiz lazım hem de o zinciri kurmamız gerekiyor" ifadesini kullandı.

Zahteroğulları, arı varlığının arttırılması için kaymakamlıklara talimat verileceğini kaydederek, "Eğitim, arı varlığının arıtılması ve ürün deseninin artması için projeler yapabiliriz. Bütün kurumların iş bölümünü yapıp kim ne yapacaksa belirleyeceğiz. Arıcılıkla ilgili bir alt yapı var. Biz etiketli, tüketicinin güvenle alabileceği ürünleri vermeliyiz" şeklinde konuştu.

Bolu Arıcılar Birliği Başkanı İsmail Ünalan ise "Balda dünya ortalaması tüketimi 25 kilo iken, ülkemizde 15-16 kilolarda. Bizim en önemli eksikliğimiz eğitim ve yenilik" dedi.

Eğitim çalışmalarını geliştirmek istediklerini ifade eden Ünalan, Vali Zahteroğulları'ndan bu konuda destek beklediklerini söyledi.

 

Kaynak: aa