ORDU (AA) - Ordu'da sayıları artan yaban domuzlarının fındık bahçelerini zarara uğrattığı bildirildi.

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde üreticilerin yaban domuzlarına yönelik şikayetlerinin arttığını söyledi. 

Birçok üreticinin bahçesine giren yaban domuzlarının, fındık dallarını ve ocaklarını yerinden söktüğünü belirten Cörüt, "Bu yıl fındığın başı beladan kurtulmuyor. Önce külleme hastalığı, ardından bakteriyel yanık, daha sonra fındık kurdunun verdiği zararlar derken şimdi de yaban domuzları fındık bahçelerine zarar veriyor" dedi. 

Cörüt, üreticilerin yaban domuzlarına yönelik önlemlerini kendilerinin almasını isteyerek, "Çeşitli düzenekler kurarak yaban domuzlarının bahçelere girmesi engellenebilir. Daha önceki yıllarda bazı üreticilerimiz yaban domuzlarının zarar vermesini çeşitli yöntemlerle engellemeye çalıştı. Bunda kısmen başarılı olan üreticilerimiz mahsullerini korumayı başardı" diye konuştu.

- "Her üretici kendi önlemini almalı"

Ordu Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü İshak Yılmaz ise üreticilerin, fındık bahçelerini yaban domuzlarından korumak için ruhsatlı tüfeklerini avcılık belgesi şartı aranmaksızın fındık mahsulünün olgunlaştığı ve yere dökülmeye başladığı dönemlerde bahçelerine giderken yanlarında bulundurabileceklerini ifade etti.

Üreticilere gerekli belgeleri ibraz etmek kaydıyla koruma amaçlı av tüfeği belgesi verildiğini dile getiren Yılmaz, "Üreticilerimiz bahçelerine musallat olan bu domuzları ürkütmek ve uzak tutmaya çalışmalarına rağmen öldürmek mecburiyetinde kalmaları halinde derhal kurumumuza haber vererek tutanak tutturmalıdır" ifadesini kullandı.

Yılmaz, üreticilerin ürünlerini korumak için domuzu öldürmeleri durumunda herhangi bir cezayla karşılaşmayacaklarını kaydetti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz da yaban domuzlarının sadece fındık bahçelerine değil, mısır tarlaları, kivi ve çilek bahçelerine de zarar verdiğini belirterek, "Üreticilerimiz bu konuda duyarlı olmalıdır. Yaban domuzlarına karşı her üretici kendi önlemini almalıdır" dedi.

Kaynak: aa