SAMSUN (AA) - FATİH MEHMET KÜRKÇÜ -  Ladik ilçesinde, mekanizması tamire alınan tarihi kulenin saati, onarımının ardından yeniden aslına uygun olarak zamanın akışını çan sesleriyle duyuracak.

Ladik Belediye Başkanı Selim Özbalcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi kulenin, ilçenin önemli sembollerinden birisi olduğunu anlatarak, bunun, başta belediye olmak üzere bazı kurum ve kuruluşların logosunda yer aldığını söyledi.

Özbalcı, II. Abdülhamid döneminde, Osmanlı toprakları içerisindeki 17 noktaya yaptırılan saat kulelerinden birisinin de Ladik'te yer aldığına dikkati çekerek, Ladik Saat Kulesi'nin 1889 yılında dönemin Kaymakamı Reşit Bey zamanında inşa edildiğini dile getirdi. 

Tarihi Saat Kulesi'nin zamana ve deprem gibi doğal afetlere karşı dimdik ayakta kalmayı başardığını vurgulayan Özbalcı, kulenun restorasyonunun da yaklaşık 4 yıl önce Samsun Valiliğince yapıldığını söyledi.

Özbalcı, kulenin saat mekanizmasının onarımının Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla yapıldığına işaret ederek, "Kuledeki saatin mekanizması orijinaldir. İlk günkü gibi günümüze taşınmıştır ama zaman içinde çeşitli yıpranmalar söz konusu olmuştur. Onarıma alınan saatin kadranı daha önce sacdandı, şimdi ise porselenden yapıldı" diye konuştu.

- Çan sesleri zamanı bildirecek

Türkiye'de bu tür saatleri onaran tek bir ustanın olduğunu vurgulayan Özbalcı, onun da yaşadığı sağlık problemlerinden dolayı saatin bakım ve onarım süresinin uzadığını anlattı.

Özbalcı, saatin onarımının tamamlanmasına kısa bir süre kalan yeniden orjinal işlevlerini kazanacağını belirterek, "Saatimizin kurulması sonrasında top güllelerine benzeyen sarkaçları sayesinde mekanizmanın işlediğini ve her saat başında, çeyrekte ve yarımda çan sesini duyacağız. Bu çocukluğumuzdan günümüze kadar gelen önemli bir unsurdu. Yakın zamanda ustamız gelecek ve ilçenin önemli sembollerinden biri olan bu eser inşallah aslına uygun şekilde en kısa sürede işlevini sürdürmeye başlayacak" ifadelerini kullandı.

Kaynak: aa