GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Engin Pehlivan, doğadan toplanarak rastgele yenilen mantarların zehirlenmelere neden olduğunu söyledi.

Pehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada 15 binden fazla türü bulunan mantarlardan Türkiye'de tespit edilen tür sayısının ise 2 bin 500'ün üzerinde olduğunu belirtti.

Bu mantar türlerinden yaklaşık 100'ünün zehirli olduğunu ifade eden Pehlivan, "Zehirli türler, hafif zehirli ve öldürücü zehirli olarak ikiye ayrılmaktadır. Öldürücü zehirli türlerin yenmesi durumunda çoğunlukla ölüm ortaya çıkmaktadır. Bu mantarların bilinçsiz olarak toplanması ve tüketimi, trajik aile ölümlerine yol açmaktadır. Nitekim ülkemizde bugüne kadar ortaya çıkan toplu zehirlenmelerde çok sayıda vatandaşımız, maalesef bazen ailenin tümü yaşamını yitirmektedir" dedi.

Mantar zehirlenmelerinin temelinde bilgi eksikliğinin yattığını dile getiren Pehlivan, "Özellikle Avrupa ülkelerinde, halkın mantar konusunda yeterli bilgisi olması nedeniyle mantar zehirlenmesi çoğu zaman hiç görülmemekte, nadiren yılda bir ya da iki zehirlenme vakası görülmektedir. Ülkemizde ise çok sayıda ortaya çıkmakta, bazen yüzlerce vatandaşımız zehirlenmektedir. Doğadan toplanılarak rastgele yenilen mantarlar zehirlenmelere neden olmaktadır. Hayatımızı riske atmak istemiyorsak ve mantar yemek istiyorsak kültür mantarını tercih etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

-"Yenebilir mantar, kültür mantarıdır"

Pehlivan, mantarların genelde çayırlarda doğal olarak yetiştiğini ancak yenebilir mantarın, kültür mantarı olduğunu kaydederek, "Yenebilen ve zehirli mantarlar yan yana yetişebilir. Bazı yenebilen ve zehirli mantarlar birbirine o kadar benzer ki bunu ancak mantar bilimci ayırt edebilir. Etinin rengi, kokusu ve tadı ile bir mantarın zehirli olup olmadığı anlaşılamaz" diye konuştu.

Mantarlar hakkında yanlış inançların da zehirlenme olaylarını artırdığına dikkati çeken Pehlivan, "Zehirli mantarları salyangozların yemediği, ağaçlarda yetişen mantarların zehirsiz olduğu, mantarı yoğurtla yemenin zehirlemeyi önlediği, zehirli mantarların iç kısmının koparıldığında mavileştiği ve kurutulmuş mantarların zehirlemediği gibi bilgiler yanlıştır. Bu bilgilere güvenerek mantar yemek kesinlikle doğru değildir" dedi.

Kaynak: aa