TOKAT (AA) - RECEP BİLEK - Tokat'ta, zihinsel engelli eşi, oğlu ve geliniyle yaşayan 55 yaşındaki Fatma Aras, iki zihinsel engelli torununa da adeta "annelik" yapıyor.

Merkeze bağlı Gözova köyünde tek katlı ahşap bir evde, her biri yüzde 40'ın üzerinde zihinsel engelli olan eşi Selahattin (56), oğlu Yusuf (38), gelini Gülşen (38) ile yaşayan Aras, anne ve babalarının zihinsel engelli olmasından dolayı, torunları Munise (9) ve Yunus Emre'nin (4) de bakımını üstleniyor. 

Devletten aldıkları yardımlarla geçinen ve ailenin tüm yükü üzerinde olan Fatma Aras, ev işlerinin yanı sıra rehabilitasyon merkezinde tedavi gören Munise ve Yunus Emre ile zaman geçiriyor.

Fatma Aras, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşi, oğlu ve gelinin de engelli olduğunu söyledi.

Gün boyu torunlarıyla ilgilendiğini anlatan Aras, "Gece de gündüz de yanımdalar. Oğlum ve gelinim kendi işlerini görüyor. Ben de torunlarımı yedir, içir, giydir, yıka... Öyle uğraşıyorum" dedi.

Munise ile haftada bir gün rehabilitasyon merkezine gittiklerini ifade eden Aras, Yunus Emre'nin ise okula servisle gidip geldiğini kaydetti.

Torunlarına hem babaanne hem de anne olduğunu dile getiren Aras, şöyle devam etti: 

"Hiç yorulmuyorum. Allah razı olsun, hükümet de çocuklarımın peşinde, ben de ömür boyu çocuklarımın peşindeyim. Onların hem babaanneleriyim, hem anneleriyim. Onlar benim parçam, ciğerim, göz bebeklerim. Munise'ye 5 yaşına kadar mama yedirdim. Şimdi çocuğum ayakta. Ömrümü göz bebeklerime adadım."

Aras, engelli çocuğu olan ailelere saygı gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Anneler çocukları için yorulmasınlar, utanmasınlar" ifadesini kullandı.

Beyazay Derneği Tokat Şube Başkanı Suna Arslan Köten ise zihinsel engelli bireylerin evlenmelerini engelleyecek yasal düzenleme olmadığını belirterek, "Bana göre bu bireylerin evlenmeleri pek de uygun değil. Çünkü kendilerini idare edemiyorlar ama yasal engel olmadığı için evlendiriliyorlar. Doğan çocukların da engelli olma ihtimali var" dedi.

Kaynak: aa