ZONGULDAK (AA) – Zonguldak İl Halk Sağlığı Müdürlüğünce meme kanserine dikkat çekmek için yürüyüş düzenlendi.

Madenci Anıtı'nda toplanan vatandaşlar ve sağlık çalışanları, Zonguldak Valiliği önüne kadar yürüdüler.

İl Halk Sağlığı Müdürü Yusuf Kaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, meme kanserinin görülme sıklığının artması üzerine erken teşhis yöntemleri ve tedavi olanakları geliştirildiğini belirtilerek, yaşanan bu gelişmelerle önlenebilen ve ölümlerin azaltıldığı bir kanser türü haline geldiğini vurguladı.

Meme kanserinin kader olmadığına dikkat çeken Kaya, şunları söyledi:

"Bu hastalık baş edilebilinir, tarama ve diğer yöntemlerle erken teşhis edilebilinir ve üstesinden gelinebilinir bir hastalık olduğuna dikkat çekmek ve toplum üzerinde bir farkındalık oluşturmak amacıyla bu yürüyüşü düzenledik. Meme kanseri erken evrede teşhis edilmezse, doku ve organ kaybına, iş gücü kaybına, ekonomik kayıplara ve ölüme neden olmaktadır. Erken evrede teşhis edilen meme kanserinin tedavisi daha kolay ve ucuz olup, kişinin yaşam standartlarını olumsuzluğa uğratmaz. Bu sayılan sebepler erken teşhisi daha da önemli kılmaktadır."

"Kanserden değil, geç kalmaktan korkalım ve taramalarımızı yaptıralım" diyen Kaya, meme ve rahim ağzı kanserine yönelik tarama ve muayenelerin Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi'nde ücretsiz yapıldığını sözlerine ekledi.   

Kaynak: aa