Birkaç gün önce arkadaşlarımla Samsun İli Ayvacık İlçesi’ndeki;  Suat Uğurlu ve Hasan Uğurlu Barajlarını ve bu barajların bulunduğu coğrafyayı gördük.  Barajlara Samsun İli Çarşamba İlçesi’nden gidiliyor. Bizde Çarşamba’dan iç yola saparak;  barajların yoluna girdik. Baraj yolları gidiş geliş olmak üzere çoğunluğu standartlara uygun yapılı; barajlara yakın bölgede bir bölümünde; daha virajları azaltılarak standartlara uygun yapılıyor. Yapıldığında Barajlara kadar kadar sorunsuz bir yol olacak.

     Suat Uğurlu  ve Hasan Uğurlu Barajlarını DSİ inşa etti. Barajlar Yeşilırmak üzerinde kurulu. Suat Uğurlu Barajı’nın inşaatı 1975 yılında  başlayıp 1982 de bitmiş. (1975 – 1982 arası inşa edilmiş.)  Kaya dolgu tipi baraj sulama ve hidroelektrik amaçlı,  olarak inşa edilmiş. Barajdan 833120 dekar alan sulanabiliyor. Elektrik üretimi 46 MV. Baraj yılda 273 GWH elektrik üretiyor.  Akarsu yatağından 51 metre yüksekte.

     Daha sonra devamla Hasan Uğurlu  Barajı’nı gördük.  İnşaatı 1971 – 1981 yılları arası İlk ünitesi 1979 da ; son ve dördüncü ünitesi 1981 yılında yapıldı. Göl alanı 13,1 km kare;  yerden yüksekliği 135 metredir.  Türkiye’nin 14 cü büyük elektrik  santralidir. 500 MW gücündedir. Yıllık 1,5 milyar kilovatsaat enerji üretiyor. Japon Hükümeti kredisi ile  inşa edildi.  Hasan Uğurlu Barajı Çarşamba’dan 36 km uzaklıktadır.  Suat Uğurlu Barajından 18 km daha yukarıdadır. DSİ 7 ci Bölge Müdürlüğü tarafından inşa edilmiştir.

       Ayvacık Samsun’un 1990 yılında kurulan bir ilçesidir;  Çarşamba’dan 28 km uzaklıktadır.  İlçenin içinde Eynel Köprüsü ile İlçe Merkezi iki yaka arasında birbirine bağlıdır;  Suat Uğurlu  Barajı üstünde kuruludur. Ayvacık 2018 nüfus sayımına göre 21847  nüfusu vardır.

      Barajların olduğu bu bölgede Ordu İli yönünden Yeşilırmak üzerinden karşıya yalnızca Eynel Köprüsü ve Hasan Uğurlu  Barajı üzerindeki yapılı yoldan;  Akkuş İlçesi Salman Mahallesine bağlıdır; ve bu bölge Salman Mahallesine yakın gelmekte; ve arazi yapısına göre yapılan yoldan; Hasan Uğurlu Barajı üzerinden geçerek Salman’a gelinebiliniyor.

     Hasan Uğurlu Barajı’ndan sonra Amasya’nın Taşova İlçesine hareket ettik.  Bu bölgede baraj gölünün üst hizasından  henüz yol yapılmamış. Yol yükselerek; bölgenin en yüksek kısımlarına kadar çıkıyor. Öyleki bazen en kötü köy yollarından daha kötü yollardan geçtik. Gerçi yer yer yapım devam ediyor; ama  yön lefhaları  olmasa yolu bulup Taşova’ya  gelemeyebilirdik. Taşova;  Erzurum, Erzincan,  Koyulhisar, Niksar, Amasya, Osmançık, Tosya (İstanbul  Bölünmüş Yolu )  üzerinde;   yolun Karadeniz  tarafında kalıyor. Burasıda çok verimli toprak yapısına sahip.

      Sonra ana yoldan doğu yönüne devamla Tokat’ın Erbaa İlçesine geldik. Burası ana yolun sol      tarafında kurulu ve çok planlı güzel bir ilçe. Yetişmeyen bir şey yok;  arabayla şehir içi gezisi yaptık ve sonra tekrar devam ettik.  Bir müddet sonra  Tokat’ın Niksar İlçesine geldik.  Burası aynı zamanda  Niksar Ünye yolunun başlangıcı; yola devamla;  planımıza göre Tokat’ın Başçiftlik İlçesi  yoluna saptık.  Buranın eski köy yollarından, geliştirilip;  ince kaplama   asfaltla yapılmış; ama ani virajlara, eğimi çok rampalara rastlıyabiliyorsunuz.  Yaklaşık 2 – 3 km lik bölümde yeni yapım var. Eğer tamamı yapılırsa güzel olacak.  Başçiftlik’ten sonra; Perşembe Yaylası Reşadiye yoluna çıktık.  Reşadiye yolundan Perşembe Yaylası’na 14 km daha devam edip, Perşembe Yaylasına geldik. Yaylada Karga Tepe’ye çıkan yolda asfaltlanmış dolasıyla yayla daha güzel bir görüntüye kavuşmuş.  Buranında Çambaşı Yaylası’nda olduğu gibi  binaların kahverengi malzeme ile şekillenmesi son derece güzel olacağı kanaatindeyim.  Yaylanın her tarafının bölgenin yapısına uygun orman ağaçları ile ağaçlandırılması;  yaylayı çok daha güzel görünüme kavuşturacaktır.

   Yayladan sonra yolumuza devam ederek Aybastı İlçesi’nden geçerek Kabataş İlçesine geldik. Kabataş İlçesi’nde yapılan çevre yoluyla yol Fatsa’ya gidişe göre sağa  dönmüş; yapılan çok geniş tünelle ; doğal yaşamın tünel üstünden devam etmesi sağlanmış; böylece gerek evcil hayvanlar; gerekse doğada yaşıyan  diğer hayvanlar tünel üzerinden  tehlikesiz bir şekilde;  doğal yaşam yollarına  devam edebilirler.

      Kabataş İlçesi’nden sonra Çatalpınar İlçesine  geldik. Ana geçisin yan taraflarının her iki yönünede araç park edilmiş olması; koca tırın yoldan hareket edememesi sonucunu doğuruyor.  Araçların bu ana yolun üzerinde park etmemeleri gerekiyor. Bu konuyla ilgili tedbirler; ilgili mercilerce alınması gerekiyor.  Bu arada Çatalpınar’a çevre Yolu yapılıyor. Bu durum Çatalpınar ve Yolu kullanan diğer İlçeler ve Perşembe Yaylası Seyahatçileri için sevindirici bir durum.    Umarım en kısa süre içinde bitirilir.

     Fatsa’ya doğru yolumuza devam ettik. Çamaş’tan gelen yolun birleşiminden  itibaren aşırı trafik yoğunluğu var. Fatsa’dan yol ayırımı bitimine kadar bölünmüş yola ihtiyaç var. Bölünmüş yol burada trafik sorununu çözecektir. Çünkü bu bölgede iş makinaları ve   kamyonlar  trafikte devamlı yoğunluk yaratıyor.