Hayat devam ediyor. Bugün itibarıyla yeni bazı  işyerleri de kullanıma açılacak. Tabii sosyal tedbirlere uyarak; düğün salonları, tiyatro ve sinema salonları yeniden açılıyor.  Covid 19 salgını nedeniyle  mart ayının 10 undan itibaren yaklaşık 3 ay 20 günlük süre geçti. Bu süre zarfında ta baştan izolasyon tedbirlerinin içinde olduk; şimdilerde yavaş yavaş tüm işyerleri  ( kahvehaneler hariç ) sosyal mesafe kuralı, el hijyeni,  maske takma kurallarına uyularak açılabilecek.

      Covid 19 salgını elbette hepimize zor günler yaşattı. Hatta bütün Dünya’ya zor anlar yaşattı ve hala yaşatıyor. Bu arada ta başlangıçta sıkı önlemler almayan ülkeler daha zor durumlarla karşılaşabiliyorlar. Bu durum bu ülkeler için işlerin zor yanları…

       Her şeye rağmen Türkiye bu süreçte tüm izalasyon tedbirlerini alarak; salgını en az hasarla atlatmaya çalışıyor.  Şu anda sosyal mesafe, el hijyeni, maske takma kurallarına uyularak açılmayan tek yer kahvehaneler kaldı. İşin doğası gereği  kahvehanelerde sosyal mesafenin uygulanması mümkün görünmüyor. Bunun dışındaki diğer yerlerde korunma tedbirlerine uyularak; yaşama devam edilebiliyor.

      Hepimizin beklediği şey; virüse karşı korumayı ve bağışıklığı sağlayan aşının bulunması. Çoğu gelişkin ülke; bu konuyla ilgili sıkı ve yoğunca  çalışıyor; belki sonbahar başında aşıyı bulup aşılanacağız; böylece hastalığa karşı tedbirimizi almış olacağız. Ancak önümüzdeki dönemde de özellikle hijyen kurallarını sıkı sıkıya uygulamalıyız. Unutmayalım bireysel anlamda kendi sağlığımız; bölgesel anlamda toplumsal sağlığımız ve genel anlamda da ülke sağlığımızın korunması son derece önemlidir.