Bilirsiniz Zeki Müren'in çok güzel okuduğu, Mustafa Seyran'a ait sevilen bir şarkımız vardı.Ne zaman grip aşısı gelecek diye sorulsa bu şarkı aklıma gelir.Elbet birgün buluşacağız.Merak etmeyin diye yanıtlarım.Neydi şarkı sözleri?

ELBET BİRGÜN  BULUŞACAĞIZ

BU BÖYLE YARIM KALMAYACAK

İKİMİZİN DE SAÇLARI AK

ÖYLE DURUP BAKIŞACAĞIZ

*

Aşı ve özellikle Grip Aşısı ile haşır neşir olup, konuyla daha çok yoğunlaşan meslektaşlarıma neden grip bu ülkede yeterince ciddiye alınmıyor?Niçin her yıl grip aşısı olanların sayısı bir milyonlarda seyrediyor? Diye sorsam, onlarda pek tatminkâr yanıt veremeyip,hekimlerin üzerinde ciddiyetle durmadıklarını bu nedenle sayıların düşük olduğunu,insanlarımızın da ilgisiz olduklarını belirtirler.Halbuki sorun siyasi yani zihniyette olup, çözümü de bence siyasidir.Geçenlerde ölüm yıldönümünde andığımız sevgili hocamız "Nusret  Fişek"  yaşasaydı; Gür sesi ile bunlar Koruyucu Hekimliği unutturmak istiyorlar,sadece Grip Aşısına değil, tüm aşılara karşılar.Bakın aşı Reddi Gruplarına nasıl müsamaha edip,miting yapmalarını desteklediler?Bu nedenlerle 2011'de Hıfzıssıhha Enstitüsü'nü kapatmadılar mı derdi.

*

Gribe bağlı olarak gelişen komplikasyonlar ve ölümler maalesef gözardı edilmektedir.Sağlık çalışanları bile Grip Aşısı ile buluşamayıp,bu enfeksiyonu bana göre yeterince ciddiye almamaktadırlar.

*

Dünyada 1918, 1957 ve 1968 yıllarında küresel grip salgınları yaşanmıştır. Salgınlar arasındaki zaman dilimi yuvarlak olarak ortalama 10 ila 40 yıl arasındadır. 1968’deki salgından bu yana 44 yıl geçmiş ve en sonunda 2009 yılında da Grip Pandemisi(küresel salgın) patlak vermiştir.

*

Bilindiği gibi Grip Virüsü değişim gösterip, sürekli olarak mutasyona uğrar.Hastalığın ölümcül sonuçlara neden olması bakımından hafife alınmaması gerekir.İnsanlar, kuşlar ve domuzlarda bulunan grip virüsleri değişim göstererek birbirleriyle karışabilirler.Bir türden diğer türe geçerken virüsler modifiye olabilirler. Böylece canlılarda çok az sahip olduğu veya hiç olmadığı alt tipler oluşur.

*

Nezle ile grip birbirlerine karıştırılmamalıdır.Nezle genellikle Eylül,Ekim ve bazen Kasım aylarında kendini gösterir.Gribin;Baş ve boğaz ağrısı, titreme, üşüme, 2-3 gün süren 39-40 dereceye kadar çıkan ateş, öksürük, kas ağrısı, yorgunluk, halsizlik gibi belirtileri vardır.Bu bulgular yaşlılarda ve bağışıklığı baskılanmışlarda gözlenmeyebilir.

*

Grip her yıl kışa girerken ve  kış aylarında salgın yapar. Ayrıca küresel salgın yapma kapasitesine sahiptir. Grip salgınından korunmak için, sonbahar ve kış aylarında kalabalık yerlerde bulunmamaya,bulunmak zorunda isek hele de bu Corona Pandemisi döneminde zaten maske ve mesafe kuralına dikkat edip,bu yerlerde fazla durmuyorsak,aynı zamanda hem CORONA'dan, hemde GRİP'ten korunmuş oluruz.Her temastan sonra eller sabunlu suyla yıkanmalıdır.Bu olanak yoksa alkollü mendille silinmelidir.Tokalaşma, kucaklaşma, öpüşme ve benzeri durumlardan sakınmak gerekir. Kağıt paralar her türlü bulaşıcı hastalık riski oluşturduğundan, kağıt paralar cüzdanda taşınmalı veya eller yıkanmalı, mümkünse alışverişlerde temassız kart kullanılmalıdır.

*

Gribe karşı korunma yollarından birisi de aşıdır.Aşı yüzde 70 oranında insanları grip virüsüne karşı korur.Yaşlılarda bu oran düşer. Ayrıca grip aşısının her yıl tekrarlanmasına özen gösterilmelidir.

GRİP AŞISINI KİMLERE ÖNERİYORUZ?

65 yaş ve üzerindekiler,

Süreğen kalp ve akciğer hastalığı olan yetişkinler ve çocuklar (astımlı çocuklar da dahil),

Böbrek hastalığı olanlar,

Diyabet (şeker hastalığı) olanlar,

Bağışıklık sisteminde yetersizlik veya baskılanma durumları (kanser hastaları, AIDS enfeksiyonu olanlar, organ nakli yapılmış olanlar, steroid ilaç alanlar, kemoterapi ya da radyoterapi uygulananlar),

Kan hastalıkları tedavisi görmüş veya hastanede görmekte olanlar,

Sağlık ve hastane çalışanları,

Okul, fabrika kışla gibi topluluklarda bulunanlar,

Bakımevlerinde kalan ve sürekli hastalığı olanların hepsi,

Devamlı grip riski altında olanlar.

*

SAĞLIKTAKİ ÇARPIK, GERİ NEOLİBERAL UYGULAMALAR İLE SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMLARI; BU ALANDAKİ İYİ-KÖTÜ VAR OLAN SAĞLIK DÜZEYİNİ DÜŞÜRMÜŞTÜR.

NİTELİK BOZULMUŞ. VATANDAŞ ADETA “GİT BAŞININ ÇARESİNE BAK” DURUMUNA DÜŞÜRÜLMÜŞTÜR.

BU TERCİH TAMAMEN SİYASİ OLUP, ÇÖZÜMÜ DE SİYASİDİR.

SAĞLIK ANCAK KATILIMCI, HERKESE EŞİT, ADİL VE ÜCRETSİZ KAMUCU BİR ANLAYIŞIN VE ÖN PLANDA KORUYUCU HEKİMLİĞİN EGEMEN OLDUĞU BİR SİSTEMİN GETİRİLMESİ İLE KENDİNİ BU DURUMDAN KURTARABİLİR.

*

KORUNMA TEDAVİDEN ÜSTÜNDÜR!

AŞILAR YAŞAMSALDIR!

AŞILAR EVRENSELDİR!

AŞILAR HERHANGİ BİR ZÜMRENİN VEYA SINIFIN DEĞİL,DÜNYADAKİ TÜM İNSANLARIN ORTAK KAZANIMLARIDIR!

"Ergeç tüm insanlar grip aşısı da dahil  aşılarına bedel ödemeden kavuşacaklardır."

Sevgilerimle...