Kahkahaların bağları güçlendirdiğini söyleyen yazılı olmayan bir yasa var. Ayrıca kendinizi bu kadar iyi hissettiğinizde sizi güldüren kişiyle vakit geçirme isteğiniz artar. Peki, gülmek neden bu kadar bulaşıcıdır?

Aramızda hiç gülme krizine girmemiş olan var mı? Bir toplantıda, metroda veya bir sınıftasınızdır ve aniden biri kahkahayı patlatır. Kısa sürede siz de gülmeye başlarsınız. Aslında, bazen nedenini bile bilmezsiniz. Saniyeler sonra herkes güler. Bu neden oluyor? Gerçekten de, gülmek neden bu kadar bulaşıcıdır?

Ancak, bu garip ve evrensel fenomenin istisnaları vardır. Aslında, herkes bu sağlıklı “bulaşma” biçiminden etkilenmez. Gerçekten de, diğer çocuklar güldüğünde gülmeyen, antisosyal davranışları ve belli bir duygusal duyarsızlığı olan çocuklar var. Gerçek kahkahalara tepki vermeyen yetişkinler de var. Peki bunun nedeni ne?

Kahkahaların iyi bir şekilde iletilmesinin evrimsel bir amacı vardır. Başka bir deyişle, bundan etkilenmeniz doğaldır. Aslında, Amerika’daki ünlü filozof, psikolog ve psikolojinin babası William James, mutlu olduğumuzda güldüğümüzü ve karşılığında gülmenin de bizi mutlu ettiğini öne sürmüştür.

Gülmeyi ve gülümsemeyi yöneten nörofizyolojik mekanizmalar iki şeyi yapmaya çalışır. Hem refahı hem de sosyal bağlantıları teşvik ederler. Çünkü bundan daha güçlü bir jest yoktur. Aslında, kendinize gülmenin neden bu kadar bulaşıcı olduğunu sorarsanız, açık ve net bir cevap vardır. Bunun amacı, sosyal ve duygusal olarak birbirimizle bağ kurabilmektir.

Arkadaşlarınızla, ailenizle veya eşinizle gülmekten daha ödüllendirici çok az şey vardır. Ayrıca, iş arkadaşlarınızla komik bir şeye güldüğünüz anlar her zaman son derece ödüllendiricidir. Hatta bağımlılık yaptıklarını bile söyleyebilirsiniz.

Kahkahaların neden bulaşıcı olduğunu hala merak ediyorsanız, işte başka bir ilginç gerçek. Kahkaha fenomeni hakkında, aşağıdakileri belirten yazılı olmayan bir nörobiyolojik yasa vardır: Çok güldüğünüz biriyle tanıştıysanız, büyük olasılıkla onu tekrar görmek isteyeceksiniz.

Dahası, gülümsemeleri ve kahkahaları ne kadar çok paylaşırsanız, o kişiye o kadar yakın olursunuz. Bu, şüphesiz yakın ve özel arkadaşlarınızla deneyimleyeceğiniz bir şeydir.

Gördüğünüz gibi, gülmek kadar basit, normal ama büyülü bir şey kişiliğinizin gerçek özünü gizler. İçinizdeki temel unsur, sosyal bağlarınızı oluşturmak için size empati kurma yeteneği veren unsurdur.