Kabakdağı mahallesi meydanında düzenlenen 2.Tohum Takas Şenliğine Fatsa’nın yanı sıra farklı illerden de katılımlar oldu.

Fatsa Kaymakamı Ömer Lütfi Yaran, Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, Cumhuriyet Başsavcısı Özcan Çabukoğlu, Adalet Komisyonu ve Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erdem Oğuz Özer, İlçe Jandarma Bölük Komutanı Jandarma Teğmen Yusuf Ünsal,TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, AK Parti İlçe Başkanı İsa Yüksel, Ordu İl Tarım Müdürü Kemal Yılmaz, Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ayhan Baş, Muhtarlar Derneği Başkanı Naci Kızılkaya, Fatsa İlçe Tarım Müdürü Vedat Aydoğan, çevre mahalle muhtarları ve çiftçiler katıldı.

“Bugünleri hayal bile edemezdik”

Kabakdağı Düşünce Derneği Yöneticilerinden Turizmci Güven Özel, amaçlarının OYB (Organize Yaşam Bölgesi) olarak insanların kırsalda yaşamalarına devam etmelerini sağlamak olduğunu ifade ederek, “Biz faaliyetlerimize 20 yıl önce başladık. Şimdi geldiğimiz noktayı hayal bile edemezdik. Destek veren herkesten Allah Razı olsun.” dedi.

“Nesilden nesile aktarılacak”

Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar ise 2. AtaTohum Şenliğinde yaptığı konuşmada, “Geleneksel tarım sistemi içinde binlerce yıldan bu yana nesilden nesile aktarılan tohumlar çiftçi eliyle sürekli geliştirilmiştir. Bu vesileyle bulunduğu yerin iklim ve arazi koşullarına çok iyi uyum sağlayan “yerel çeşitlerimiz” bizim tarımsal zenginliğimiz olmuştur. Bu coğrafya ve topraklarda, kendi emeğimiz ve çabamızla, yüzyıllardır bu topraklarda yetiştirilmiş yerel tohumlarımız nesilden nesile taşınıp, bugüne gelmiş, bundan sonra da geleceğe taşınacaktır. Tohum Takas Şenliğimiz dolayısıyla Ata tohumlarını geleceğe aktarma çabamıza destek veren herkese teşekkür ediyor; geleceğe attığımız bu tohumların bereketle, sevgiyle, bollukla yeşermesini diliyorum.”

“Ata tohumlarımızı daima yaşatmalıyız”

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan’ da konuşmasında, “Gerçekten burada çok önemli işler yapılıyor. Bu anlamda buradaki yöneticileri kutlamak gerekiyor. Bizler belli yaş grupları geriye dönüp baktığımızda yıllar önce fasulyelerimiz sebzelerimiz ve birçok ürünleri yıllarca kendi meyvelerimizi ekip dikerek bugünlere geldik. Burada ata tohumlarımızın gelişmesi için elimizde bulunanları bir başka çiftçimizle takas ederek bunu yaşatmalıyız çünkü ata tohumlarımız bizim sağlığımız için doğamızın sağlığı için her türlü gıdamızın daha sağlıklı olması için ata tohumlarımızı daima yaşatmalıyız.” dedi.

“Tohum olmadan üretim olmaz”

İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz programda yaptığı konuşmada, Dünya Toprak Gününde böyle bir etkinlikte bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyleyerek, “Üreticilerimiz için olmazsa olmaz toprak, su ve tohum. Üretimimizin büyük bir kısmı topraktan. Bu nedenle toprağımıza sahip çıkmamız gerekiyor toprağımıza sahip çıkmazsak küresel iklim değişikliği ile beraber verim kaybının yaşanacağı göz önüne alındığında toprağın suyun ne kadar önemli olduğunu çok daha iyi anlayabiliyoruz. Toprağımıza sahip çıkacağız aynı zamanda tohumlarımıza da sahip çıkacağız. Tohum olmadan üretim olmaz. Özellikle de ata tohumlarımıza sahip çıkacağız çünkü ata tohumlarımız bizim genetik zenginliğimizdir eğer biz ata tohumlarımıza sahip çıkmazsak bu genetik zenginliğimize sahip çıkmamış oluruz.” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından protokol mensupları ve katılımcılar çiftçilerin stantlarını gezerek hem tohumları incelediler hem de yöresel ürünler satın alarak çiftçilere destek oldular. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi