Progıda olarak Doğu Karadeniz bölgesinde ve Batı Karadeniz bölgesinde yeni yatırımlar yaparak istikrarlı büyümelerini sürdürdüklerini ifade eden Progıda Olam Türkiye temsilcisi Ufuk Özongun, yatırımlarla çalışan sayısını 750 kişilere ulaştırmak ihracatı da 350 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

2015 yılında fındık rekoltesinin iyi olmasının beklendiğini ifade eden Özongun; “Ülkemizde en doğru bilimsel rekolte açıklamalarını yapan Türk fındık ihracatçısı çotanak sayımına göre net tabloyu Temmuz ayı içinde kamuoyuna açıklayacaktır. Ülkemiz fındık dikim sahalarının tamamında verimi en az 150 kilo alınan bir verimliliğe genel tabloda ulaştırmalıyız. İtalya’da , bu rakam 300-350 kilo olarak gerçekleşmektedir.Ülkemiz fındık dikim sahalarında verimliliği artırarak 2023 yılında 1 milyon ton kabuklu fındık üreten bir ülke olmalıyız.Türkiye olarak yakın gelecekte 5-6 milyar dolar döviz girdisi ülkemize fındıktan sağlamamızın hayal olmadığını fındık ihracat rakamlarından ülkemize giren dövizi 3 milyar dolarlara ulaştıran dünyanın 100’den fazla ülkesine fındık ihracatı yapan Türk fındık ihracatçısı göstermiştir.

Fındık üreticisi güçlü tutulmak için 2009 yılından bugüne üreticiye Cumhuriyet tarihin en yüksek destek ödemelerinin yapıldığını ifade eden Özongun; ''Destekleme kapsamında 373 bin 500 fındık üreticisine toplam 788 milyon liralık destekleme ödemesi yapılmıştı. Bu ödemelerin fındık dikim sahalarında verimin artmasını sağlayacaktır. Bakanlık, 14 ilde 373 bin 500 fındık üreticisine 788 milyon liralık alan bazlı gelir desteği ödemesi yaptı. Üreticimizin güçlü olmasını Türk fındık ihracatçısı olarak önemsiyoruz. Fındık tacirlerimizle fındıkta verimlilik ve fındık sektöründe çocuk işçiliği önleme toplantılarını fındığın yetiştiği Doğu Karadeniz bölgesinde ve Batı Karadeniz bölgesinde yaptık,yapmaya da devam edeceğiz.''şeklinde konuştu. Ordu Yorum

 

 

Editör: Haber Merkezi