Yaptığı açıklamada 1. Derecedeki memurların yararlanacağı uygulamada ilk, orta ve lise mezunu memurların yararlanamayacağını vurgulayan Poyraz, “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kabine toplantısı sonrası 4 yıldır sözünü verdiği 3600 ek gösterge konusunda hazırlıkların tamamlandığını, en kısa sürede yasal düzenleme için meclise geleceğini ve kamu emekçilerinin 1 Ocak’tan itibaren yararlanacaklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, genel müdür yardımcısı ek göstergelerini 3600’den 4400’e çıkararak kendi bürokratını kayırırken “1. Dereceye gelmiş tüm memurlar yaralanacak” diyerek de, 1. Dereceye gelme şansı olmayan ilk ve ortaöğretim mezunları ile sözleşmelilerin durumunu belirsiz ve baştan kapsam dışı mı kalacaklar sorusu akla gelmektedir. Kapsam dışı kalacak kamu emekçilerini kapsam içine almalıdırlar.” dedi.

Çözüm olmayacak

Poyraz, ek göstergenin sorunu çözmeyeceğini vurgulayarak, “Hayat pahalılığının ve enflasyonun dizginlemediği günümüzde bu tür çözüm önerileri yeterli olmayacaktır. Ayrıca yapılacak düzenleme herkesi eşit olarak kapsamalı. 550 bin sözleşmeli personel kapsam dışındadır. İlk ve ortaöğretim mezunu en az 300 bin kamu emekçisi kapsam dışındadır. Düzenlemeden yararlansalar bile mezarda emeklilik yasası nedeniyle emeklilik aylığı bağlama oranı ve emekli aylığı güncelleme katsayısının düşük tutulması nedeniyle emeklilik aylığında gerçek anlamda artış olmayacak 1 milyon 750 bin kişi kısmen kapsam dışındadır. Hal böyle olunca sınırlı sayıda kamu emekçisinin yararlanacağı bu düzenleme ile Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim meydanlarında 3600 ek göstergeyi biz çıkardık diye övünerek emekçinin umudunu oya tahvil etmeye çalışacak ama güneş balçıkla sıvanmaz. Artan enflasyonla alım gücü her geçen gün düşen işçi emekçilerin sofrasında ekmek her gün biraz daha küçülmektedir. Artan enflasyona bağlı olarak ücretlerin erimesi 3600 ek gösterge gibi kimi düzenlemelerle kısmen yavaşlayabilir ama insanca yaşayacak ücret ve emekli aylığı için yeterli değildir.” dedi.  

Çözüm var

            Eleştirileri yanında çözüm önerisinde de bulunan Poyraz, “Emek Partisi olarak başta kamu emekçileri olmak üzere işçi, köylü ve küçük esnafı emeklilikte katsayı adaletsizliğine yol açan düzenlemelerin kaldırılması ve insanca yaşayacak bir ücret ve emekli aylığı için mücadeleye çağırırken, iktidarı da acil yapılması gerekenler konusunda uyarıyoruz. 3600 ek gösterge tüm kamu emekçilerini kapsamalıdır. İlk ve ortaöğretim mezunu kamu emekçiler, sözleşmeli personel de kapsama alınmalıdır. Düşük emekli aylığı bağlamaya sebep olan emekli aylığı bağlama oranı ve emekli aylığı güncelleme katsayısı başta kamu emekçileri olmak üzere, işçi, köylü ve küçük esnafı kapsayacak şekilde yükseltilmelidir. 5510 sayılı yasa işçi emekçiler lehine değiştirilmelidir. İnsanca yaşayacak ücret ve emekli aylığı için tüm ücretler yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmalıdır.” dedi.  Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi