Medical Park Ordu Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Tuğçe Serdaroğlu, ağız kokusuna karşı alınabilecek önlemler hakkında uyarılarda bulundu.

Dt. Serdaroğlu, dünyada ağız kokusunun, diş çürükleri ve periodontal hastalıklardan sonra diş hekimliği kliniklerine başvurma sebeplerinde 3. sırada yer aldığını ve her 4 kişiden birinin ağız kokusu problemi yaşadığının altını çizdi.

Ağız kokusunun yeterince ağız ve dil temizliğinin sağlanamamasından kaynaklandığının altını çizen Dt. Tuğçe Serdaroğlu, “Ağız kokusu, kişilerarası sosyal iletişimi etkileyen ve bireyler için problem yaratan oldukça olumsuz bir durumdur. Bireylerin ağız sağlığına yönelik alışkanlıklar kazanması, bu tarz problemler yaşamamaları için oldukça önemlidir” diye konuştu.

Ağzı kokusunun sebeplerinden bahseden Dt. Tuğçe Serdaroğlu, “Genel olarak ağız kokusu özellikle tükürükteki, diş eti oluğundaki, ağızdaki ve dildeki mikroorganizmaların çürümeye sebep olan aktivitesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Ağız kokusuna, ağız sağlığına yeterince özen gösterilmemesi neden olabileceği gibi farklı birçok problemden dolayı da yaşanabilir. Bunlar; ağız içerisindeki yemek artıkları, diş üzerindeki plaklar, çürükler, boğaz ve bademcik iltihapları, uzun süren açlık, dengesiz beslenme, diş eti iltihapları, mide ve bağırsak hastalıkları, gastroözefageal reflü, şeker hastalığı, fazla alkol tüketimi, takma dişler, sık kahve tüketimi, gömülü diş, sigara tüketimi, bazı vitamin eksiklikleri ve solunum sistemi hastalıkları olarak sıralanabilir” ifadelerini kullandı.

BAŞKA HASTALIKLARIN HABERCİSİ OLABİLİR

Ağız kokusunun bir hastalık olmasa da birçok hastalığın belirtisi olabileceğini dile getiren Dt. Tuğçe Serdaroğlu, “Genellikle ağız kokusu, kişilerin ve çevresinin fark edebileceği netlikte belirtiler gösterir. En belirgin ağız kokusu belirtileri arasında diş çürükleri bulunur. Bunun yanı sıra kişiler, patolojik durumlardan dolayı ağız kokusu problemiyle de karşı karşıya kalabilirler. Ağız hijyenine dikkat eden ve buna rağmen bir süredir ağız kokusu şikâyetleri bulunan kişiler, altında yatan sebepleri öğrenmek için vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına danışmalıdır” açıklamasında bulundu.

Dt. Tuğçe Serdaroğlu, ağız kokusuna neden olabilecek hastalıkları şöyle sıraladı:

  • “Sinüzit,
  • Boğaz hastalıkları,
  • Faranjit, 
  • Şeker hastalığı, 
  • Mide kanseri, 
  • Reflü, mide hastalıkları, 
  • Böbrek yetmezliği,
  • Karaciğer yetmezliği,
  • Yemek borusu kanseri,
  • Akciğer enfeksiyonu.” Haber Merkezi
Editör: Haber Merkezi