Bireylerin diğer insanlarla kurdukları ilişkiler, ruh sağlıkları, kendilerini ve diğerlerini anlama açısından çok önemli olduğunu söyleyen Medical Park Ordu Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Psikolog İrem Naz Kırım, “Özellikle de kişilerin ebeveynleri, eş ve çocukları ile kurulan yakın ilişkilerde bu rol daha belirgin bir hal alır. Bu yakın ilişkilerden birisi olan evlilik, nişanlılık, sevgililik dönemlerinde çiftler zaman zaman çatışmalar, zorlu ve sıkıntılı dönemler yaşayabilirler. Birliktelik, kişilerin hayat görüşleri de dâhil hem karakterlerine, hem de dış dünyaya bakış açılarına ilişkin pek çok farklılığın bir araya getirilmesi anlamına gelmektedir. Bu farklılıkların ilişkilerde yansıması çiftlerde zararlı olmaması için terapiye başvurulur. Terapistler, çiftlerin birbirlerine anlayabilmeleri için yapıcı yollar bulmasına yardım ederler” diye konuştu.

Sorunları çözüme kavuşturmayı hedeflerler
Çift ve aile terapisi, evli olan ya da olmayan çiftlerin yaşadıkları sorunları ele alıp çözüme kavuşturmayı hedefleyen bir terapi modeli olduğunu dile getiren Psk. İrem Naz Kırım, “Bu terapide terapist, çiftler arasındaki konuşmaları yönlendiren taraftır. Genel olarak çiftler birlikte seansa katılırlar. Önce tanışma seansı olarak bireyler tek tek alınır, daha sonrasında çift olarak görüşülmeye başlanır. Çift ve aile terapisinde, çiftlerin birbirlerini daha iyi anlaması, empatik yaklaşması, ben dilini kullanması, olaylara başka bir taraftan da bakması hedeflenmektedir. Bu sebeple çiftlerin birbirlerine ya da olaylara verdikleri tepkiler gündeme alınır. Terapistin görevi ilişkide tarafsız olmak, olayları adil ve açık bir şekilde çiftin fark etmesini sağlamaktır” şeklinde konuştu.

Seanslara düzenli katılım sağlanmalı
Terapideki amacın, birlikte oluşturulan hedefler çerçevesinde yine birlikte çözümler geliştirmek olduğunu vurgulayan Psk. Kırım, “Bu nedenle tek taraflı yaklaşımlar değil, çiftlerin karşılıklı etkileşimi ve isteği, ilişkiye emek vermesi gerekir. Terapistin zaman zaman verdiği ödevler uygulanmalı, seanslara düzenli katılım sağlanarak devamlılıkla birlikte sorunların aşılabileceği iyice anlaşılmalıdır. Kendilerine, eşlerine ve terapiste saygı duymak ve dürüst olmak terapinin temel taşlarındandır. Çiftlerin, her insanın farklı yanları olabileceği kabul edilip, beraber yaşamanın dengesini sağlamaya odaklanması gerekmektedir. Kısacası “hayalindeki insanı değil, hayatlarındaki insanı kabul etmeleri ve onları olduğu haliyle sevebilme yöntemini bulmaları gerekmektedir”. Eğer orta yol bulmaya hazırlarsa terapistleri alternatif yaratmaları için destek olacaktır” diyerek sözlerini sonlandırdı. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi