Altınordu Belediye Meclisi Ekim Ayı Olağan Toplantısı 2. Birleşimi Belediye Başkanı Aşkın Tören’in başkanlığında gerçekleştirildi. 2023 yılı bütçe tasarısının görüşüldüğü Meclis oturumunda konuşan Başkan Tören, “bütçemiz insan odaklı şehre dair hayallerimizi ve vizyonumuzu gerçekleştirebileceğimiz bir yatırım bütçesidir” dedi.

Mali dengelenmenin ardından yatırım ve insan odaklı bütçeye geçtiklerini belirten Başkan Aşkın Tören, “Göreve geldiğimiz günden itibaren mali disipline verdiğimiz büyük önem ve hayata geçirdiğimiz yapısal reformlar, aynı zamanda kurumlar arası sıkı iş birliği sayesinde mali dengemizde çok önemli iyileşmeler sağladık” şeklinde konuştu.

Bütçenin son derece tutarlı bir şekilde gerçekçi rasyonel yatırım odaklı bir bütçe kimliği taşıdığını ifade eden Başkan Tören, “bütçemiz, eşitlik ilkesinden ayrılmadan, aynı zamanda şeffaf olmaktan ve üstün kamu yararı anlayışından taviz vermeden gerçekçi, belediyemizin kurumsal kapasitesini aynı zamanda şehrimizin öncelikli ihtiyaçlarını merkeze alan bir bütçe niteliği taşımaktadır” diye konuştu.

Faizin bütçeye oranı yüzde 14 azaldı

Altınordu Belediyesinin bütçede rakamlara yansıyan mali başarısına dair çarpıcı bazı verileri de paylaşan Başkan Tören şu bilgileri verdi:

“Bu bütçede de mali disiplinden dengelenmeden ve sıkılaştırmadan taviz vermeden hizmetten de tasarruf etmeden emin adımlarla yola devam ettiğimizi rakamlar ortaya koymaktadır.

2019 yılı itibariyle belediyemiz kaynaklarının yüzde 16’ya yakını sadece faize giderken bugün biz bu oranı 2022 yılı bütçe gerçekleşmesinde yüzde 3’e, Meclisimizin onayına sunduğumuz 2023 yılı bütçe tasarısında ise yüzde 2’ye indirmeyi başardık. Yani 2019 yılından bugüne bütçemizden faize giden payı yüzde 14 oranında azalttık.

Bunun anlamı; bütçe içerisinde faize giden yüzde 14 ‘lük bu payın yatırıma dönüşmesi demek. Çalışma arkadaşlarımızın iş aile yaşam dengesi içerisinde özlük haklarının mali haklarının iyileştirilmesi demek. Sosyal politikalarda ilave kaynak demek. Şehrimizin alt ve üst yapısında daha güçlü daha fazla yatırım demek. Belediyemizin daha fazla, daha etkin daha verimli hizmetleri yapabilmesi demek” dedi.

Yüzde 584’lük bir iyileşme sağlandı

“2019 yılında; Belediyemizin sadece iller bankasına olan borcu bütçenin yüzde 187’isine tekabül etmekte iken, bugün meclisimizin onayına sunduğumuz 2023 yılı bütçemize bakıldığında ise İller bankası borcunun bütçemizin yüzde 17,55’ine gerilediği görülmektedir.

2019 yılında görevi devraldığımızda toplam Borç Tutarı gelir bütçesinin yüzde 260’ına tekabül etmekte iken, bugün ise borçlar toplamının bütçeye oranı yüzde 38’dir. Bu yönüyle de toplam borçları bütçenin karşılama oranında da yüzde 584’lük bir iyileşme sağlanmıştır.” Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi